Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sejfudin Tokić sproveden u Okružno tužilaštvo Banja Luka

tokic zastava

Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Banja Luka danas su, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu izazivanje nacionale, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, sproveli u Okružno tužilaštvo Banja Luka na dalje postupanje Sejfudina Tokića, predsjednika Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, potvrdila je Feni glasnogovornica ovog centra Marija Markanović.

Pojasnila je da su Tokić i Adnan Bajrić, koji je danas u momentu hapšenja bio s njim, sprovedeni u Okružno tužilaštvo Banja Luka i da će protiv njih to tužilaštvo preduzeti dalje mjere iz svoje nadležnosti.

Tokić je danas u Banjoj Luci uhapšen, a dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka je naložio da se on i Adnan Bajrić, koji je bio s njim, ispitaju na okolnosti izvršenja krivičnog djela izazivanje nacionale, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

tokic zastava1

Iz CJB Banja Luka su ranije saopćili da su policijski službenici preduzimali mjere i radnje povodom saznanja da će Sejfudin Tokić u 12 sati održati pres-konferenciju ispred Skupštine Grada Banja Luka, između ostalog, sa namjerom „prezentovanja daljeg djelovanja bošnjačkog naroda u suprotstavljanju diskriminaciji i pokušaju nasilne pravoslavizacije i srbizacije u ovome dijelu BiH“.

– Sejfudin Tokić je zajedno s A.B. došao u ulicu Srpska između zgrade Skupštine Grada i Hrama Hrista Spasitelja, te pred okupljenim novinarima pokazao ratnu zastavu Armije BiH koju mu je A.B. dao prije početka konferencije – saopćeno je iz banjalučke policije.

– Prilikom obraćanja novinarima Sejfudina Tokića, u neposrednoj blizini došlo je do spontanog okupljanja više od trideset građana koji su počeli da negoduju na pokazivanje ratne zastave, a koju je Tokić i dalje držao u rukama, te je došlo do verbalnog sukoba između okupljenih građana i Tokića, a prijetila je i opasnost da dođe do fizičkog sukoba, odnosno napada na Tokića i A.B. – kaže se u saopćenju.

U isto vrijeme, u nesprednoj blizini Skupštine Grada, odnosno mjesta gdje se nalazio Tokić, povodom obilježavanja dvadeset treće godišnjice od smrti beba, vršeno je polaganje vijenaca na spomen-obilježje Dvanaest beba, a uz prethodno najavljeni skup, na kojem je bilo prisutno oko 150 građana, te je postojala realna opasnost da dođe do narušavanju javnog reda i mira i fizičkog napada,navodi se.
O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka, koji je naložio da se osobe liše slobode i ispitaju na okolnosti izvršenja krivičnog djela izazivanje nacionale, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.