Sejfudin Tokić uhapšen u centru Banje Luke

tokic zastava

Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić danas je uhapšen i priveden u banjalučku policiju.

Tokić je, uz zvaničnu zastavu BiH i raniju zastavu BiH ispred Skupštine grada Banja Luka održao pres-konferenciju povodom godišnjice prijema BiH u punopravno članstvo UN-a, ali tu aktivnost nije prijavio policiji.

[pull_quote_right]Jedan od građana Banje Luke nasrnuo je i na novinara i snimatelja “Face“ televizije iz Sarajeva[/pull_quote_right]

Tokićevo isticanje i mahanje, kako su rekli, ratnom zastavom BiH izazvalo je negodovanje jednog broja građana Banje Luke koji su se počeli okupljati u neposrednoj blizini, a zatim su s obje strane uslijedile i uvredljive riječi, psovke, uvrede na nacionalnoj osnovi, a sve je bilo na rubu incidenta.

Policija je, nakon poziva jednog građanina, došla na mjesto događaja i privela Tokića, jer nije imao odobrenje za ovaj skup.

Nakon toga, jedan od građana Banje Luke nasrnuo je i na novinara i snimatelja “Face“ televizije iz Sarajeva.

tokic zastava1

Prije nego što je uhapšen i priveden u policiju, održao pres-konferenciju povodom činjenice da je na današnji dan prije 23 godine BiH primljena u Ujedinjene nacije te pokazao tada važeću zastavu BiH.

– Ta zastava se prije 23 godine vihorila ispred UN-a. Primljena je s Ustavom Republike BiH u kojem nema entiteta. Danas živimo u dramatičnom periodu i trenutku države BiH, kada neki pokušavaju osporiti njenu državnost, konkretno kroz deklaraciju o negiranju državnosti BiH u Narodnoj skupštini RS i kroz Sabor SNSD-a koji je proglasio mogućnost otcjepljenja BiH – rekao je Tokić.

Bošnjaci, kako je dodao, patriotete BiH, ovim stiču punopravno i legitimno pravo, da u slučaju takvih tendencija i neadekvatne reakcije međunarodne zajednice, proglase Ustav Republike BiH.

On je naveo i da su „Bošnjaci i patrioti BiH, svi oni koji vole državu BiH, danas suočeni s nevjerovatnom torturom, na teritoriji manjeg bh.entiteta“.

– Pozivam sve pravdoljubive ljude u državi BiH, od Une do Drine, od Save na cjelokupnom teritoriju, da zadrže slobodu i toleranciju, koja svakoj naciji, svakoj vjeri, daje prave da živi na ovom području – rekao je Tokić.

Kazao je da „bošnjački narod više neće tolerirati torturu kakva se provodi na teritoriji manjeg bh.entiteta“.

– Živjela BiH. Živjeli njeni narodi, živjelo bratstvo i jedinstvo onih koji vode BiH. Bošnjaci i patrioti BiH nemaju vremena čekati da oni koji su zadojeni četničkom, fašističkom ideologijom zavole BiH. Branićemo našu državu bez obzira na sve neprijatelje koji su se nadigli i bez obzira na pokušaje po dogovoru Tuđman-Milošević, da se BiH podijeli – rekao je Tokić.

Na pitanje novinara zašto nije najavio ovaj skup u Banjoj Luci, rekao je da to nije skup već pres-konferencija.

– Zbog bezbjednosti građana nije došlo nekoliko hiljada ljudi koji su trebali da dođu. Zbog mogućih sukoba otkazao sam masovne skupove, već sam došao na simboličan način da pres-konferencijom obilježim dan kada je BiH postala punopravna članica UN-a i priznata od svih zemalja, od Ruske Federacije, Kine…- rekao je Tokić.

Kazao je da je skup tih građana u Banjoj Luci odjavio kada je „Milorad Dodik u svojstvu privatnog lica pokušajem privatizacije MUPRS-a i Specijalnog tužilaštva pozvao te institucije da ga procesuiraju“.

Dadao je i da ovim gestom ne čini ništa što je suprotno ustavu BiH i entiteta.

Uskoro nakon izjave, uz dobacivanje građana koji su negodovali zbog Tokićevog istupa, te mahanja ranijom zastavom BiH, došla je policija koja ga je privela.

Sve što se dešavalo bilo je na rubu fizičkog sukoba.