BiH

DEMANT

Sektor za odnose s javnošću PS BiH: Čović i Izetbegović nisu penzionisani

18/11/2021

Nadležno tijelo za donošenje rješenja o prestanku radnog odnosa po osnovu penzionisanja, kao i odluke o otpremnini jeste Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

Povodom tvrdnji, iznesenih u tekstu pod naslovom „Izetbegović i Čović ‘umirovljeni na dan’ uz 15.000 eura otpremnine“, slobodnaevropa.org (taj tekst je prenio i portal Fokus, op.a.) dana 17. 11. 2021., oglasio se Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH. U nastavku vam prenosimo integralnu verziju saopoćenja bez uredničkih intervencija:

“Nije tačna tvrdnja iznijeta u naslovu teksta da su Izetbegović i Čović ‘umirovljeni na dan’. Nadležne službe u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nikada nisu donijele odluke o penzionisanju (umirovljavanju) gospodina Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Osim toga, uz neistinitu tvrdnju da su Izetbegović i Čović ‘umirovljeni na dan’ stoji ‘uz 15.000 eura otpremnine’ iz čega čitaoci mogu donijeti sasvim pogrešan zaključak da je gospodi Izetbegoviću i Čoviću isplaćena otpremnina u pomenutoj visini.
Tačno je, međutim, da Izetbegoviću i Čoviću nije isplaćena nikakva otpremnina jer nije donesena odluka o njihovom penzionisanju;

Nisu tačni navodi iz prvog pasusa pomenutog teksta, prema kojima su (slijedi citat) „predsjednik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predsjednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović, potpredsjednik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić, te predsjednik glavne opozicijske Srpske demokratske stranke Mirko Šarović “silom zakona” poslani u mirovine“.

Nadležno tijelo za donošenje rješenja o prestanku radnog odnosa po osnovu penzionisanja, kao i odluke o otpremnini jeste Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ovo radno tijelo nikada nije donijelo odluku o penzionisanju gospode Izetbegovića, Čovića, Špirića i Šarovića, niti su ovim delegatima i poslanicima isplaćivane bilo kakve otpremnine.

Obzirom da su navedene netačne tvrdnje portala slobodnaevropa.org prenesene u većem broju medija u Bosni i Hercegovini, prinuđeni smo ovo reagiranje objaviti u formi saopćenja za medije Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.