Sarajevo Migration Dialogue

Ylva Johansson: Migrantska situacija u BiH znatno bolja, pripremiti se za budućnost

Sarajevo Migration Dialogue anadolija

Komesarka Evropske unije (EU) za unutrašnje poslove Ylva Johansson obratila se učesnicima konferencije “Sarajevo Migration Dialogue”

Migrantska situacija u Bosni i Hercegovini je znatno bolja nakon ozbiljne humanitarne krize prošle godine, ali je neophodno pripremiti se za budućnost, izjavila je Ylva Johansson, komesarka Evropske unije (EU) za unutrašnje poslove na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji “Sarajevo Migration Dialogue”, javlja Anadolu Agency (AA).

Ona se video porukom obratila učesnicima konferencije i tom prilikom konstatovala da je migrantska situacija u BiH drugačija i znatno bolja.

“Učinili ste veliki korak naprijed da popravite upravljane migracijama u BiH. Prošlog ste Božića iskusili ozbiljnu humanitarnu krizu u Lipi u Unsko-sanskom kantonu, kao i krizu vlasti. Tada je EU ponudila potporu, tehničku i finansijsku. Korak po korak situacija popravljala”, rekla je Johansson.

Podsjetila je da se u petak, 19. novembra, otvara višenamjenski prihvatni Centar Lipa kod Bihaća, za čije uspostavljanje je EU izdvojila 1,7 miliona eura kako bi osigurala adekvatne smještajne kapacitete i uslove za život za oko 1.500 migranata, uključujući porodice s djecom, djecu bez pratnje i samce.

“EU sa svima sarađuje na upravljanu migracijama. Upravljanje migracijama je jedino tako moguće. EU vas podržava na putu ka članstvu u Uniji. Moramo biti spremni na budućnost”, rekla je Johasson, osvrnuvši se na aktuelnu situaciju s migrantima koju je, kako je kazala, isntrumentazirala Bjelorusija, a koju niko nije očekivao prije pola godine.

Takođe se osvrnula na sigurnosnu situaciju u Afganistanu nakon preuzimanja vlasti od talibana.

Ocijanila je da toj zemlji prijeti velika opasnost od gladi i humanitarne krize, zbog čega moraju biti svi spremni.

“Prvo moramo pomoći Afganistancima u njihovoj zemlji i susjednim državama, a onda i ako dođe do velikih kretanja. Naša je moralna dužnost da podržimo ljude koji trebaju, ali moramo spriječiti neregularna kretanja ljudi i krijumčare koji uopšte ne mare za živote ljudi”, poručila je Johansson.

Dodala je da da će EU nastaviti jačati programe na izgradnji kapaciteta, podržavajući upravljanje granicama uz pomoć Frontexa i sistema zaštite u zemljama bliskim Afganistanu, poput Irana, Pakistana i drugih centralno-azijskih zemalja ali i u Turskoj.

Regionalna konferencija “Sarajevo Migration Dialogue” održava se od 17. do 19. novembra u Sarajevu. Kroz ovu konferenciju na najvišem nivou želi se ojačati saradnja i partnerstvo u regiji kao i razmjena informacija i iskustava, koji su od presudne važnosti za efikasno upravljanje migracijama.

Uz učešće ministara regiona, predstavnika Evropske unije i međunarodnih organizacija razgovaraće se o konkretnim prijedlozima za rješavanje pitanja u oblasti migracija. Diskusije će se voditi kroz tri panela: upravljanje migracijama, kontrola i upravljanje granicom te budući trendovi i izazovi u migracijama.

Organizator konferencije je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uz podršku Hilfswerk Internationala. Konferencija se provodi u okviru projekta “Smanjenje neregularnih migracija u EU putem jačanja kapaciteta struktura povezanih sa migracijama na zapadnom Balkanu”.

Ovaj projekat sufinansiraju Fond za azil, migracije i integracije (AMIF) i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Austrije.