tačno 167.493 osobe

U KS više od 50 posto stanovništa vakcinisano, izdato uputstvo za treću dozu

Raste broj zaraženih u BiH, ali gužve za cijepljenje nema
30.08.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Sarajevu nema puno zainteresovanih za cjepljenje protiv virusa Covid-19, unatoc tome da raste broj zarazenih u BiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Cirkulacija koronavirusa se očekuje u narednom periodu, zajedno s drugim respiratornim virusima, upozoravaju iz Ministarstva zdravstva KS

Na osnovu zbirnih podataka iz Informacionog sistema Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, ukupno 167.493 stanovnika KS je u potpunosti vakcinisano protiv koronavirusa (SARS-CoV-2), što predstavlja 50,4 posto stanovništva starijeg od 18 godina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Cirkulacija koronavirusa se očekuje u narednom periodu, zajedno s drugim respiratornim virusima, upozoravaju iz Ministarstva zdravstva KS.

“Vakcine protiv COVID-19 pružaju visok nivo zaštite od hospitalizacije i smrtnih ishoda. Kako bi se zadržao taj nivo zaštite u zimskom periodu, Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federacije Bosne i Hercegovine preporučuje revakcinaciju onih osoba koje su pod najvećim rizikom od ozbiljnih oblika bolesti, i drugih grupa prema ranije definiranim prioritetima, a to su: zdravstveni djelatnici i pomoćno osoblje u zdravstvenim ustanovama, starije osobe u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje starijih i njegovatelji, osobe iznad 75 godina starosti, osobe starosti od 60 do 74 godine, osobe mlađe od 75 godina naročito ranjive zbog kliničkih stanja, osobe ispod 60 godina sa hroničnim bolestima i stanjima, osobe zaposlene u značajnim javnim službama – policija, obrazovanje, socijalne službe i drugi, ostale dobne skupine“, objavili su iz Ministarstva zdravstva KS.

U tom smislu ministarstvo je izdalo i preporuke za treću dozu po vrsti proizvođača vakcine: Pfizer – šest mjeseci nakon druge doze (za imunokompromitirane kategorije, prema preporukama SST-a, nakon dva mjeseca od druge doze); AstraZeneca – šest mjeseci nakon druge doze; Johnson&Johnson – dva mjeseca nakon prve doze; Moderna – šest mjeseci nakon druge doze (za imunokompromitirane kategorije, prema preporukama SST-a, nakon dva mjeseca od druge doze); Sinopharm i Sinovac – tri do šest mjeseci mjeseci nakon druge doze.

Dodaju da se treća doza preporućuje: ako je osoba bolovala COVID-19, pa primila dvije doze u rasporedu preporučenom za određenu vrstu vakcine, još nema preporuke za primanje treće doze; ako je osoba bolovala COVID-19, a nikada nije vakcinisana, prvu dozu će primiti tri do šest mjeseci nakon oporavka, a drugu dozu šest mjeseci nakon prve; ako je osoba primila dvije doze vakcine, pa nakon toga bolovala COVID-19, nakon šest mjeseci od oporavka može primiti treću dozu.

Kao treću dozu moguće je primiti istu vrstu vakcine s kojom je započeta primarna serija, a moguće je i primiti vakcinu drugog proizvođača.