BiH

teška situacija

Sela oko Sokoca odsječena od svijeta, nanosi snijega dosezali i do dva metra

06/02/2020

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je u ovom mometnu najvažnije da su padavine u ovoj opštini prestale, ali da su sniježni nanosi dosezali čak dva metara

Zbog jakog vjetra i snježnih smetova pojedina sela u okolini Sokoca i dalje su potpuno blokirana.

Otežano je i funkcionisanje mobilne telefonije. Obustavljen je saobraćaj za teretna vozila na putu Mokro – Sokolac.

Načelnik općine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je u ovom mometnu najvažnije da su padavine u ovoj općini prestale, ali da su sniježni nanosi dosezali čak dva metara.

– Gradsko jezgro Sokoca je dobilo struju i vodu kao i dio naselja Brdo, Podromanija i još neki dijelovi općine – rekao je Bjelica za RTRS i dodao da u naseljima Baltići i Sokolačke njive rade na sanaciji strujne mreže.

Istakao je da su ekipe preduzeća Romanijaputevi na terenu, kao i dodatna mehanizacija potrebna za čišćenje.

– Nadam se da će u toku dana općina Sokolac, što se tiče sniježnih nanosa, biti deblokirana – naveo je Bjelica.

Teško i oko Han Pijeska

Na području Han Pijeska zbog olujnog vjetra i snježnih padavina došlo je do prekida isporuke struje i vode, a u samom centru opštine visina snježnog pokrivača iznosi do jednog metra.

Šefica Štaba za čišćenje i održavnje puteva u opštini Han Pijesak Zora Gašević rekla je Srni da struje nema od juče i da samo centralni dio opštine ima električnu energiju.

Ona je navela da je zbog nestanka struje na vodovodima Štrekavac i Kraljeva gora kompletan grad ostao bez vode i sva sela koja se snabdijevaju sa ovih izvorišta.

Prema njenim riječima, mehanizacija od jutros u 5.00 sati čisti od snijega gradske ulice i puteve prema selima.

Gaševićeva je rekla da mahanizacija ovdašnjeg Šumskog gazdinstva “Visočnik” čisti snijeg na pravcima prema Karauli, Ljeskovcu i Mironji, te sa puteva uklanja i palo drveće.

Visina snijega na seoskim pravcima koji prolaze kroz šumovite predjele isnosi i do dva metra, a ponegdje ima i viših snježnih smetova.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.