Semir Efendić za Fokus.ba: Mogao bih prihvatiti poziciju premijera KS

semir efendić

Načelnik općine Novi Grad i nosilac liste SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo (KS), Semir Efendić, izjavio je u intervjuu za Fokus.ba da bi nakon izbora mogao prihvatiti poziciju premijera KS, ukoliko SDA dobije dovoljno zastupnika.

„To je jedina pozicija sa koje bih mogao realizirati program koji sam predložio“, rekao je Efendić.

Za naš portal Efendić je govorio o infrastrukturi u Sarajevu i drugim problemima sa kojima se susreću građani, predstavio je svoj program, osvrnuo se na očekivanja SDA od predstojećih izbora, te posalo poruku biračima u BiH.

Kao nosilac liste za Skupštinu KS na predstojećim izborima šta je ono što možete obećati građanima Sarajeva i kako to planirate ostvariti?

Radeći kao načelnik do sada nisam davao nikakva posebna obećanja, ali sam ponudio program. Isto tako imamo i sada program za Kanton Sarajevo sa kojim se ne šalimo. Taj program, ukoliko dođemo u Kanton Sarajevo imamo namjeru relizirati, a on je napisan na osnovu najvećih problema koje imaju skoro svi stanovnici kantona Sarajevo i njime je planirano njihovo rješavanje.

Na kojoj poziciji se vidite nakon izbora?

Ukoliko SDA dobije dovoljno zastupnika za formiranje stabilne Vlade u Skupštini Kantona Sarajevo u tom slučaju bih mogao prihvatiti poziciju premijera Kantona Sarajevo i to je jedina pozicija sa koje bih mogao realizirati program koji sam predložio.

Infrastruktura je i dalje veliki problem u kantonu Sarajevo, pogotovo kada govorimo o cestama. Kakvi su Vaši planovi u tom pogledu?

U Sarajevu postoji potreba za izgradnjom i proširenjem velikog broja saobraćajnica, ono što je možda najvažnije jeste izgradnja gradskog autoputa i izgradnja transverzala od kojih značajan dio nije dovršen.

Krenulo se sa izgradnjom 1. transverzale i na tome treba raditi u narednom periodu, kao i 9. transverzale u općini Novi Grad, proširenje 12. transverzale do Međunarodnog aerodroma, dovršetak 5. transverzale i njezino spajanje sa Južnom longitudinalom kod Bosmala, proširenje 6. transverzale u punom profilu do spoja sa gradskim autoputem koji bi trebao stići i do Buća Potoka, zatim dovršetak Južne longitudinale kroz Novi Grad i Ilidžu i nastavak izgradnje Sjeverne longitudinale.

U tom smislu imamo pripremljen projekat i izabranog izvođača radova koji je provela Općina Novi Grad Sarajevo za proširenje ulice Džemala Bijedića,  radi se ustvari o dijelu Sjeverne longitudinale kroz cijelu općinu Novi Grad i dio općine Novo Sarajevo.

Kakva su očekivanja SDA na predstojećim izborima i ko su potencionalni koalicioni partneri u KS nakon izbora?

Očekujem da će lista koju predvodim dobiti najviše zastupničkih mandata u budućem sazivu Skupštine Kantona Sarajevo. Dobro bi bilo da taj broj bude takav da iziskuje što manje učešća zastupnika iz drugih političkih partija, iako je teško očekivati da samostalno dobijemo natpolovičnu većinu, ali bi bilo dobro da se što bliže primaknemo tom cilju, tako da u tom smislu većina bude stabilna, ali da i građani znaju kome su dali odgovornost u Kantonu Sarajevo.

Koliko uopće stabilnu vlast građani mogu očekivati nakon izbora?

Onoliko koliko se podrška građana na predstojećim izborima usmjeri na jednu od stranaka. Mislim da mi u ovom slučaju imamo kredibilitet, prije svega zbog ovoga što smo u proteklom periodu radili u općini Novi Grad, da ne nudimo samo priču, već da iza onoga što govorimo stoje i djela prije svega urađena u ovoj lokalnoj zajednici za koja znaju svi građani Kantona Sarajevo, pa stoga nisu u prilici da biraju između dvije ili više ponuda, već mogu izabrati i jednu ponudu koja je bazirana na rezultatima.

Kako gledate na optužbe opozicionih stranaka da su SDA i SBB nedavno napustili sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo, jer nisu željeli razgovarati o stanju u zdravstvu, te generalno njihove optužbe da je Kanton Sarajevo u ogromnim problemima, jer nije mnogo učinjeno u protekle četiri godine?

Ono što ja znam je to da je sjednica Skupštine KS bila zakazana, ali da je zbog toga što je vođena u toku predizborne kampanje postojala opomena od Regulatorme agencije za komunikacije (RAK-a) prema Televiziji Kantona Sarajevo, a vezano za direktni prenos sjednice i nije nikakva tajna da je namjera, vjerovatno većine zastupnika bila da taj tv prenos koriste za izbornu kampanju koja se vodi više nego rasprava o tačkama koje su bile na dnevnom redu.

Nakon što su klubovi obaviješteni da TVSA neće prenositi tu sjednicu, stranke opozicije nisu ni željele da se održi ta sjednica. To zapravo govori koliko im je važno da se rješavaju tačke dnevnog reda, a koliko im je bitno da to sve bude na televiziji. Ispalo je da im je puno važnije da dobiju prostor za medijsko djelovanje, nego da riješe tačke predviđene dnevnim redom.

Dakle, zastupnici SDA su prisustvovali sjednici Skupštine i nisu to uslovljavali direktnim televizijskim prenosom, za razliku od  drugih koji su time uslovljavali održavanje sjednice i pokazali da je njima važnije ono što će biti na televiziji nego da se raspravlja o tačkama dnevnog reda.

Nakon toga Skupština je donijela određene zaključke da televizija mora da to prenosi, a poslije brojnih pauza na kraju nije došlo ni do samog kvoruma za održavanje sjednice. Mislim da generalno održavanje sjednice u vrijeme izborne kampanje, a i kada je skupštinska većina takva da je upitna za svaku tačku dnevnog reda, nije moglo dati posebnu korist.

Vaš komentar rada pojedinih kantonalnih institucija i javnih preduzeća? Bilo je mnogo kritika na njihov račun, međusobnih optužbi, nepravilnosti koje su utvrdili revizori, zahtjeva za smjene…

Skoro sve kantonalne institucije i preduzeća predstavljaju veliki problem u odvijanju života u kantonu i lokalnim zajednicama. Ja sam kao načelnik Općine, nažalost morao u zadnjih šest godina uprkos njihovoj inertnosti, pa u nekim slučajevima i opstrukcijama, da se borim sa tom administracijom. Radeći naše projekte sigurno smo usporeni u svom poslu, i negdje smo za 50 posto mogli brže raditi da nije bilo tih kantonalnih preduzeća.

Međutim, problem je i zakonska regulativa koja im daje mogućnost da koče procese, da daju neka mišljenja, saglasnosti itd. U narednom periodu treba prije svega zakonski postaviti ulogu svake od kantonalnih institucija, a kada su u pitanju javna preduzeća također ona ne mogu imati javna ovlaštenja koja bi trebla da imaju ministarstva.

Primjera radi, Općina ne može izdati građevinsku ili neku drugu dozvolu dok ne dobijete saglasnost komunalnog preduzeća. Preduzeće nije tu da bi imalo takve vrste javnih ovlaštenja već da svoje usluge pružaju onima kojima su one potrebne u Kantonu Sarajevo. U tom smislu treba raditi puno i na neki način su ta preduzeća zapuštena i rade po nekom starom sistemu koji je za vrijeme u kojem se nalazimo davno prevaziđen i taj rad treba unaprijediti i modernizovati prema uzoru na najbolje evropske i svjetske prakse.

Vaša poruka biračima…

Volio bih da građani izaberu vlast koja neće biti neka široka koalicija, mislim da bi bilo dobro da daju snažnu podršku programu koji nudimo „Pokrenimo Sarajevo zajedno“, a ono što smo radili u Novom Gradu je garancija da će tako biti i u kantonu. Pozivam građane Kantona Sarajevo da nam daju priliku na izborima koji će se održati u nedjelju, 7. oktobra. Ako dobijemo povjerenje, mi ga nećemo iznevjeriti.