Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Eric George Nelson

Senat dao “zeleno svjetlo” Trumpovom kandidatu za ambasadora u Sarajevu

nelson

Nelsona je Trump nominovao 27. avgusta ove godine. Relativno brzo, 4. oktobra, on je saslušan pred Odborom za spoljnu politiku Senata

Eric George Nelson, kandidat predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa za ambasadora u Bosni i Hercegovini, potvrđen je jučer na Odboru za spoljne poslove Senata SAD.

Kako saznaje „Dnevni avaz“, senatori su jednoglasno potvrdili njegovu nominaciju.

Time su otvorena vrata za istu takvu potvrdu i u gornjem domu američkog parlamenta. Prema istom izvoru, to bi se trebalo desiti vrlo brzo.

Nakon toga, Nelsonu slijedi i ceremonija polaganja zakletve u State Departmentu, čime se otvara put za njegov dolazak u BiH. Može se očekivati da on na dužnost u Ambasadi stupi već do početka naredne godine.

Nelsona je Trump nominovao 27. avgusta ove godine. Relativno brzo, 4. oktobra, on je saslušan pred Odborom za spoljnu politiku Senata. Tokom svog istupa istakao je da će se boriti za daljnji napredak BiH u oblasti privrede i borbe protiv korupcije, vladavinu zakona i bolju upravu i vlast, poboljšanje bezbjednosti i veća ljudska prava.

“Nastaviću s dosadašnjim aktivnostima Ambasade na povećanju transparentnosti i odgovornosti. Kada lokalne institucije ne budu djelovale ili kada bude ugrožena stabilnost i bezbjednost, ciljane sankcije mogu biti efektivan odgovor”, naveo je Nelson u svom svjedočenju pred senatorima.

Nelson na poziciju ambasadora u Sarajevu stiže iz Ureda državnog sekretara SAD-a, dje je vio viši savjetnik.

“Tokom svoje karijere izgradio je snažna partnerstva s dužnosnicima zemlje domaćina, civilnim društvom i privatnim sektorom u podršci američkim interesima. Njegovo bogato iskustvo i uzorne vještine vodstva čine ga izvrsnim kandidatom za američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini”, stoji u njegovoj kandidaturi.

Nelson je ranije između ostalog radio i kao američki službenik i diplomata u Kostarici Pakistanu, Njemačkoj, Italiji, Meksiku, Dominikanskoj Republici.

Nelson je započeo svoju karijeru u javnoj službi kao volonter mirovnih korpusa u Liberiji, u zapadnoj Africi. Osim maternjeg engleskog, govori španski, njemački i italijanski.