Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Senad Šepić za BHRT: Imenovanjem loših kadrova SDA gubi osnovnu ideju

BiH

senad_sepic05

U intervjuu za Radio Bosne i Hercegovine Senad Šepić odgovarao je na pitanja novinara Amira Sužnja. Prenosimo dio intervjua, koji u cijelosti možete poslušati u programu BH radija 1 danas od 13:03h.

 U posljednje vrijeme čujemo vrlo znakovite tvrdnje da bošnjački politički vrh zapravo i ne pokazuje interes da se bori za ideju istinske Bosne i Hercegovine. Da li je moguće da je bošnjačko političko vodstvo doista u jednom trenutku odstupilo od ideje jedinstvene i multietničke Bosne i Hercegovine?

Ključni je problem što je aktuelno bošnjačko rukovodstvo opterećeno svojim slabim kadroviranjem i slabim unutrašnjim načinom popunjavanja pozicija s kojih se treba braniti državotvorni kapacitet i državnotvorna ideja BiH. Ona je jednim takvim vođenjem politike svakim danom sve više napadana, sve više dovođena u pitanje. Pa onda oni koji izvlače takve zaključke, izvlače ih iz takvog jednog odnosa. Dakle, nema rezultata. Opterećeni, rekao bih, takvim slabim kadrovima, porodično povezanim, interesno povezanim kadrovima i taj način na koji se vodi politika, ne može se odgovoriti onome što jeste osnovna ideja SDA, a to je borba za državu BiH. Takva politika u kojoj ćete vi jednostavno tako usko voditi procese, u kojoj ćete tako usko uzimati prostor za neke poslušnike koji, ustvari služe samo vama, ona generira i hrani i one koji jesu suštinski protiv države i koji, na kraju krajeva, direktno i govore da su protiv države BiH… Neke političke snage u RS-u, a i jedan dio političkih snaga, kako bih rekao u Hercegovini. S te strane SDA mora pokazati taj svoj potpuno drugačiji kapacitet da bi jednostavno te druge političke snage hranila u dobru, a ne da bi ih na neki način podstrekavala i davala alibi da oni idu putevima takvim kakvim i idu.

 U vrlo ozbiljnim krugovima povremeno čujemo i ocjene da bošnjačko vođstvo, ili da budemo precizniji – vrh SDA, godinama svjesno ignoriše sve političke snage u drugim nacionalnim korpusima, koje bi podržale ideju Bosne i Hercegovine ako bi pronašle istinske, ozbiljne sagovornike u Sarajevu. Ne mora neko u Banjaluci doživljavati Bosnu i Hercegovinu kao neko u Sarajevu, ali bi vrlo lako mogao doživljavati jedno društvo, jedan politički ambijent koji bi omogućio ljudima da u Bosni i Hercegovini svi zajedno bolje žive. Zašto se svjesno zaobilaze takve političke snage, zašto ih u bošnjačkom političkom vrhu niko ne želi prepoznati?

Pa to je veliki problem koji trenutno imamo u društvu i to je veliki hendikep ovakvog načina vođenja SDA. Ja to potpuno drugačije vidim. Ovo što sada imamo generiralo je to da je predsjednik stranke najvećim dijelom izgubio sagovornike u važnim ljudima unutar stranke, u ljudima koji imaju kapacitet, u ljudima koji su, na kraju krajeva, volja naroda. Ne postoji kredibilan partner i ne postoje otvorena ona strateška pozitivna državotvorna partnerstva kad je u pitanju rukovodstvo SDA sa predstavnicima drugih naroda, Srba i Hrvata. Imamo veliki deficit u odnosima u regionu. Dakle, nemate danas jednu otvorenu inicijativu od strane bošnjačkog političkog vodstva, koje će znati iskomunicirati region i staviti ga u funkciju da svi zajedno krenemo naprijed. Rezultat jednog takvog odnosa jeste da se bošnjačka politika, koja treba da bude u ovom smislu potpuno drugačija, otvorenija, koja mora imati taj kapacitat da umjesto da isključuje, da uključuje ljude, umjesto da dijeli, da okuplja ljude. Nažalost, ako vi imate ovakav odnos prema ljudima koji su najveći broj glasova dobili iz SDA, šta možete očekivati da jedan takav lider, jedno takvo rukovodstvo stranke ponudi kad je u pitanju nešto izvan SDA ili kad je u pitanju nešto izvan bošnjačkog naroda, nešto izvan BiH. Dakle to je problem i mi taj problem moramo riješiti.