Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šepić: Pita li se iko kuda ide zdravstvo u ovom društvu

BiH

senad sepic

Senad Šepić, poslanik SDA u Predstavničkom domu, inače jedan od poslanika, koji je napustio djelovanje u stranačkom klubu u ovom domu, pitao je Vijeće ministara šta je učinilo i šta namjerava učiniti da zaustavi odlazak eminentnih stručnjaka iz BiH, naročito ljekara i medicinskog osoblja.

Šepić je kazao da BiH napušta stotine stručnjaka, te je podsjetio na zvanični podataka Ljekarske komore FBiH da je BiH samo u godinu dana napustilo 300 ljekara.

– Najviše me boli što je među njima najviše njih s područja Unsko-sanskog kantona, odakle ja dolazim. Mene zanima šta će Vijeće ministara BiH uraditi po pitanju odlaska stručnjaka, svakodnovno čujemo da odlaze i iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Pita li se iko kuda ide zdravstvo u ovom društvu, kuda idemo kao društvo općenito – pitao je Šepić.

Odgovorio mu je ministar civilnih poslova Adil Osmanović, iz čijeg odgovora je, u stvari, samo proizašao onaj da zdravstvo nije u nadležnosti ovog ministarstva.

Šepić nije bio zadovoljan ovim odgovorom, te je kazao da je potrebno inicirati javnu raspravu o zdravstvu u BiH i da se svi nadležni moraju zapitati koliko se oni sami bave ovom problematikom, a prvenstveno Vijeće ministara koje mora preuzeti dio odgovornosti za stanje u ovoj oblasti.