BiH

Banja Luka

Šeranić najavio formiranje centra za neinvazivnu ventilaciju

13/12/2020

Ministar je apelovao da građani pred predstojeće novogodišnje i božićne praznike i slave smanje okupljanja na najmanju mjeru i da se pridržavaju svih epidemioloških mjera

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da će u narednom periodu u okviru UKC-a Republike Srpske biti formiran centar za neinvazivnu ventilaciju.

Šeranić je pojasnio da bi na ovaj način moglo efikasnije da se postupa sa pacijentima koji su na prelazu da li su za respirator ili kiseoničku masku.

Nakon večerašnjeg sastanka sa rukovodstvom UKC-a RS-a, Šeranić je rekao da je u planu da se od narednog mjeseca radi program pulmološke rehabilitacije, odnosno zbrinjavanje pacijenata kojima nalaz bude negativan na virus korona, ali imaju aspekt produženog liječenja zbog određenih komlikacija.

On je najavio i edukaciju za sve zdravstvene kadrove, što već radi UKC.

Šeranić je rekao da je osposobljena hirurgija na staroj lokaciji i da se tu liječe pacijenti oboljeli od malignih i drugih teških, ali nekovid oboljenja.

Ministar je apelovao da građani pred predstojeće novogodišnje i božićne praznike i slave smanje okupljanja na najmanju mjeru i da se pridržavaju svih epidemioloških mjera.

On je iznio podatak da se u Urgentnom centru UKC-a pregleda od 3.000 do 3.500 pacijenata pozitivnih na virus korona, te od 3.500 do 4.000 lica koja se javljaju na pregled zbog raznih drugih bolesti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.