Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šerif Kurić ne smije napustiti kuću, djeca mu nemaju šta jesti

BiH

serif amira djeca

Šestočlana porodica Kurić iz jajačkog naselja Šibenica živi na rubu egzistencije. Šerif i Amira imaju četvero djece i nigdje ne rade. Ni sami ne znaju na kakve se sve načine snalaze kako bi preživjeli, a Šerif je bio primoran i nelegalno prodavati drva za ogrjev.

– Počeo sam prošlog mjeseca izdržavati kaznu kućnog pritvora u trajanju od osam mjeseci zbog preprodaje drva. A to mi je bila jedina opcija da prehranim porodicu – govori Kurić.

Radio je mnoge teške poslove kako bi porodici osigurao kakve-takve uvjete za život, piše Dnevni avaz.

– Radio sam neko vrijeme na građevini, ali ni toga nema uvijek. Nikad nisam birao poslove. Kazna me sprečava da zaradim za hranu svojoj djeci – kazuje on.

Kurićima je izostala pomoć i od nadležnih institucija.

– Imam osjećaj da se više pomaže onima koji se lažno predstavljaju nego onima kojima je pomoć zaista potrebna, a to se i dokazalo posljednjih dana, jer su neki prevaranti otkriveni – dodaje Šerif.

Najmlađe dijete u porodici Kurić ima osam mjeseci, a najstarije osam godina.

– Mi ne tražimo mnogo, potrebne su nam osnovne životne namirnice, sredstva za higijenu i nešto pelena za djecu. Iako živimo u katastrofalnim uvjetima, to sada i nije toliko bitno, samo da nam je da imamo dovoljno hrane da preživimo dok Šerifu ne istekne kazna – ističe Amira.

Svi oni koji žele pomoći Kurićima, mogu ih pozvati na brojeve 063/544-778 ili 063/481-075.