Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šest godina nakon isporuke: Talgo vozovi kreću u julu

talgo vozovi

Garniture Talgo vozova koje su „Željeznice FBiH“ (ŽFBiH) kupile 2005. godine putem robnog kredita od vlade Španije i koje su koštale ovu državnu firmu 132 miliona KM (66,7 miliona eura) ipak će, saobraćati bh. prugama, i to prvi put od njihove isporuke 2010. godine.

Trenutno je u toku testiranje Talgo vozova, koji obavljaju stručnjaci iz španske kompanije “Talgo”. “Željeznice FBiH”, naime, rade punom parom da već u julu puste Talgo vozove u saobraćaj, i to na željezničkim linijama Sarajevo – Zagreb, ali i Sarajevo – Banja Luka.

Izvršni direktor Željeznica Federacije BiH Rifat Čabrić kazao je da su “Talgo serviseri već u Sarajevu i trenutno obavljaju tehnički pregled vozova”, te da su ranije pribavljene sve potrebne prometne dozvole u Hrvatskoj.

Također, kada se završi tesiranje, bit će organizirana i promotivna vožnja na koju će biti pozvane brojne zvanice, pa i članovi Predsjedništva BiH.

Prethodno je iz ŽFBiH potvrđeno da su dobivene i sve potrebne dozvole za saobraćanje u BiH i Hrvatskoj te da bi sa završetkom remonta južne pruge ovi vozovi vozili i na liniji Sarajevo – Ploče. U toku su i pregovori o iznajmljivanju pet garnitura Talgo vozova “Željeznicama Turske”, dok bi preostale četiri bile puštene u saobraćaj u BiH.

Od devet kupljenih garnitura, pet je dnevnih, a četiri noćne. Ovi moderni vozovi, koji su u upotrebi širom Evrope, solidno su opremljeni, a imaju i tuš-kabine, TV plazme, kao i pristup internetu.