Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanton Sarajevo

Šest osoba s koronavirusom na Podhrastovima, Pilav objasnila u kakvom su stanju

pilav1 (1)

Pojasnila je kako je s jučerašnjim danom ukupan broj testiranih u KS je 376, a ubrzano se radi testiranje, odnosno da se dnevno radi oko 50 testiranja

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) prof. dr. Aida Pilav rekla je kako su 33 osobe pozitivne na koronavirus u Kantonu Sarajevo, među kojima je šest osoba hospitalizirano, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći o hospitaliziranima, Pilav je pojasnila kako je riječ o srednje teškoj kliničkoj slici.

”Sugrađani su smješteni na kliniku Podhrastove. Niko od njih na respiratoru”, rekla je Pilav koja je pojasnila kako je riječ o stabilnim pacijentima.

Pojasnila je kako je s jučerašnjim danom ukupan broj testiranih u KS je 376, a ubrzano se radi testiranje, odnosno da se dnevno radi oko 50 testiranja.

”Jučer, konkretno, 17 mobilnih timova Doma zdravlja napravilo je 55 testiranja na području KS”, dodala je Pilav.

Prema njenim riječima, ukupan broj ljudi u samoizolaciji jeste 1.780, iz samoizolacije je izašlo 1.745.

Jučer su obavljena i dodatna testiranja uposlenika KCUS-a, potvrđeni su pozitivni slučajevi, ali svi koji su bili prvi kontakti u većini su negativni.

Pilav je rekla kako se, obzirom na relativno nizak broj potvrđenih slučajeva zaraze, nastavlja s testiranjem građana koji imaju odgovarajuće medicinske i epidemiološke indikacije.

”Na ukupan broj testiranih je deset posto pozitivnih, što znači da virus jeste u lokalnoj cirkulaciji, ali još uvijek akutna respiratorna stanja koja testiramo nisu nužno infekcija novim koronavirusom. Još uvijek imamo u cirkulaciji virus influenze, odnosno sezonski virus gripe”, rekla je Pilav.

Pilav je rekla kako ima dovoljno testova u ovoj situaciji i u tim resursima ne oskudijevaju.

Upozorila je na situaciju da osobe koje su naručene za testiranje nisu bile na adresi te pozvala građane da se pridržavaju propisanih mjera.