Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Almir Terzić za Fokus.ba

Šestoaprilska nagrada Sarajeva – u smeću

sarajke

Ako bude volje i želje, a trebalo bi, smjena i odgovornosti u Centru za socijalni rad u Kantonu Sarajevo mora biti

Strahobalne slike uslova u kojim su u centru Sarajeva živjele dvije sugrađanke koje su se u subotu navečer pojavile na društvenim mrežama, a dan kasnije i u medijma potvrdile su totalni sunovrat socijalnih, humanitarnih, ali i ljudskih principa u Sarajevu. Zakazali su svi, piše Almir Terzić za Fokus.ba

Najviše dakako Centar za socijalni rad u Kantonu Sarajevo čiji su djelatnici mjesecima znali da su dvije Sarajke živjele u smeću, okružene odjećom, obućom, ostacima hrane, kesama, tuferima, gazama, vlastitim fekalijama…

Stoga ako bude volje i želje, a trebalo bi, smjena i odgovornosti u Centru za socijalni rad u Kantonu Sarajevo mora biti.

Zakazali su i nadležni u Crvenom križu koji unatoč brojnim volonterima nisu evidentirali slučaj, humanitrarne organizacije koje se hvale svojim radom na terenu, u Sarajevu, ali i dobri komšijski odnosi.

Svaki čovjek je važan i vrijedan pažnje ma ko bio, ali u ovom slučaju se radi o uglednim Sarajkama M.R. i M.B. koje su svojim radom i djelovanjem učinile mnogo za mlade generacije, kulturnu, umjetničku, općenito javnu scenu, za Sarajevo.

Otkako su slike iz stana u kojem je boravila dospjele u javnost sa svih strana javljaju mi se bivši učenici, poznavaoci profesorice gitare iz Sarajeva sa zaprepaštenjem.

I gle čuda: profesorica je dva puta dobila Šestoaprilsku nagradu Garda Sarajeva za značajna ostvarenja u oblasti pedagoškog rada i odgoja mladih generacija. Prvi put 1991, a drugi put 1998. godine.

I opet puštena na milost i nemilost. Sramota svih i Sarajeva i nadležnih institucija, humanitarnih organizacija, komšiluka… svih nas.

Sa njom slične sudbine nekadašnja pjesnikinja, književnica i novinarka.

Kako bolno zvuči naziv jedne od njenih knjiga sa naslovom – Sve što imam duše,
Sarajevska je… Njena duša možda jeste Sarajevska, ali Sarajevo nije adekvatno pomoglo takvoj duši.

Tek nakon drame koja se odvijala u subotu navečer uz asistenciju policije smještene su u nadležne zdravstvene institucije.

Ljekari koji su ih primili i zbrinuli bili su u šoku. Dugo vremena nisu vidjeli teže pacijente. To najbolje govori o svim strahotama u kojima su živjeli. Živjeli ne na planini, nego u centru Sarajeva.

Ovo samo otvara jedno opasno pitanje. Koliko je u Sarajevu, ali i ostalim mjestima u Bosni i Hercegovini koje kriju iste ili slične slučajeve kao ove M. R. i M. B.!?

Slučaj će biti na Skupštini kantona 26. marta.

Dvije ugledne Sarajke koje su živjele u haotičnim uslovima premještene u nadležne ustanove