SFF: Britanski filmski profesionalci na Talents Sarajevo

BiH

bafta_2015_maja_0

British Council i Sarajevo Film Festival najavljuju pet britanskih filmskih profesionalaca koji će raditi sa novim filmskim talentima u sklopu Talents Sarajevo 2015. kroz radionice i predavanja na 21. Sarajevo Film Festivalu, a to su: Simon Perry (producent), Olivia Hetreed (scenarist), Selina Ukwuoma (urednik scenarija konsultant i tutor), Steve Mathews (producent) i Antony Root (zamjenik direktora, HBO Europe).

bafta

Wonder Matters je tematski fokus Talents Sarajevo za 2015. godinu. Deveto izdanje programa Talents Sarajevo pomoći će filmašima da se prisjete svojih profesionalnih početaka i prvobitne posvećenosti filmu, ali će tematizirati njihove interese u trenutnim poduhvatima.

Poticanje razvoja radnje, pronalaženje savršenog ugla snimanja i nedostajućeg kadra, odabir tačne rečenice u scenariju, nastojanje da se gluma učini autentičnom i čudesnom, inovativnost u produkciji.

Učesnici Talents Sarajevo će biti u prilici pohađati sesije britanskih filmskih stručnjaka kroz slijedeće programe Talents Sarajevo:

SUMMIT – Simon Perry, Antony Root, Steve Matthews
SCRIPT STATION (Project Lab for Talent Scriptwriters) – Olivia Hetreed, Steve Matthews
PACK AND PITCH (Pitching Training) – Selina Ukwuoma

BAFTA nominacije kratkih igranih i animiranih filmova za 2015. godinu

U sklopu 21. Sarajevo Film Festivala premijerno će biti prikazane BAFTA 2015. nominacije za kratke filmove i animacije u sklopu gostujućeg programa British Councila.

Kao partner Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA) koji se usmjerava na kulturu, British Council ima zadovoljstvo na 21. Sarajevo Film Festivalu predstaviti program nominacija za nagradu BAFTA za 2015. godinu u kategorijama Najbolji kratki igrani i Najbolji kratki animirani film. Ujedinjeno Kraljevstvo ima dugu tradiciju kratkog filma svjetskog renomea, a BAFTA i British Council potvrđuju vrijednost njegovanja takve raznovrsnosti i talenta, kao i vrijednost internacionalne promocije britanskog filma kratkog metra.

TalentsSarajevo

British Council na međunarodnom nivou stvara mogućnosti susreta ljudi iz Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zemalja, te gradi povjerenje u cijelom svijetu. Svake godine BC radi s milionima ljudi, povezuje ih s Ujedinjenim Kraljevstvom i onim najatraktivnijim što ta zemlja nudi: engleskim jezikom, umjetnošću, obrazovanjem i načinom života te organizacije društva.

„Umjetnost je jedan od kamena temeljaca osnovnog zadatka British Councila, da gradi mostove povjerenja i razumijevanja među narodima svijeta. Stvaramo veze između britanskih fimova i filmskih stvaralaca i nove publike u cijelom svijetu. Trudimo se da otkrivamo mogućnosti kreativne razmjene između britanskih filmskih autora i njihovih kolega na internacionalnom nivou“, navode iz British Councila BiH.