Simpozij u Mostaru: Rad i djelo Alije Nametka u BiH nije dovoljno poznato

BiH

alija nametak (4)

Simpozij pod nazivom “Dan sjećanja na Aliju Nametka”, koji je organizirao Yunus Emre institut – Turski kulturni centar Mostar, uz podršku Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru, u amfiteatru tog fakulteta je okupio ljubitelje pisane riječi i poštovatelje kulturne baštine.

alija nametak (1)

Dr. Amina Šiljak Jesenković, sa Orijentalnog instituta u Sarajevu je tijekom svog izlaganja kazala kako rad Alije Nametka na žalost u BiH nije dovoljno poznat i nije dovoljno obrađivan, što je za očuvanje kulturne baštine i za svekoliku javnost potrebno promijeniti.

alija nametak (12)

„Postoji nekoliko doktorskih disertacija, postoji nekoliko naučnih radova posvećenih Aliji Nametku. Međutim budući da se radi o vrlo svestranom i vrlo širokom autoru, vrlo širokom književniku, istraživaču, etnologu, vrlo značajnom kulturnom i pozorišnom djelatniku, mislim da mu je potrebno posvetiti puno više vremena i puno ozbiljnije pristupiti njegovom djelu”, kazala je između ostalog Šiljak Jesenković.

alija nametak (7)

Pokušala je posvetiti pažnju njegovom odnosu prema Turskoj gdje također nije dobro poznat osim u selima koja je obilazio prilikom prikupljanja usmene građe među bošnjačkim iseljenicima.

alija nametak (11)

„Puno puta sam govorila da bi trebalo prevesti i da bi Turskoj kulturi trebalo priskrbiti neka djela Alije Nametka, barem zbirku priča i novela”, kazala je Šiljak Jesenković.

Inače, kako je naglasila, treba otvoriti prostor za kulturi program u javnosti BiH u kojem će se kompletno društvo imati priliku upoznati sa radom Alije Nametka ali i brojnih drugih velikana kulturne baštine o kojima se, na žalost jako malo zna.

alija nametak (5)

„Alija Nametak, poznati bh. književnik rođen je u Mostaru 1906. godine. Objavio je više zbirki pripovjedaka, novela, putopisa, te nekoliko zbirki narodnog stvaralaštva: narodne epske i lirske pjesme i narodne pripovijesti iz BiH. Sa oko 20 djela zauzima važno mjesto u zajedničkim točkama bosanske i turske književnosti“, istaknuto je na današnjem Simpoziju u rodnom gradu Alije Nametka gdje se na prigodan način oživio lik i djelo njegovog bogatog stvaralaštva.

alija nametak (3)

Nakon izlaganja impozantnog stvaralačkog rada, uz prigodno druženje je svečano otvorena i izložba fotografija, knjiga i rukopisa Alije Nametka, a svi koji žele mogu je posjetiti u razdoblju od 9 do 16 sati na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ Mostar, sve do 13.studenoga 2015. godine.