Sin ubice Srđana Aleksića: Bilo je to ludo vrijeme i neke stvari se nisu mogle izbjeći

BiH

aleksic snezan

Žao mi je što se sve dogodilo, što je stradao Srđan Aleksić, što je poginuo moj otac, ali to je bilo neko ludo vrijeme i neki događaji koji se, očigledno, nisu mogli izbjeći.

Tako svoju priču počinje Snežan Redžo iz Trebinja, čiji je otac Savo bio jedan od osumnjičenih za napad na Srđana Aleksića 21. decembra 1993. godine u centru Trebinja.

Srđan Aleksić preminuo je u trebinjskoj bolnici na Savindan 1993. od posledica udarca koji je zadobio u centru grada šest dana ranije braneći druga Bošnjaka Alena Glavovića. Među četvoricom rezervista Vojske Republike Srpske koji su osumnjičeni za Srđanovo ubistvo bio je i Savo Redžo, koji je kasnije poginuo na trebinjskom ratištu, piše Blic.

Snežan kaže da su kad je Srđan stradao on i brat blizanac Slavenko imali manje od sedam godina, a oca su izgubili kao devetogodišnjaci, pa nisu ni znali šta se događalo.

– Kao srednjoškolci brat i ja smo 2003. godine bili u manastiru Tvrdoš kod Trebinja. Rade Aleksić je gradio fontanu ispred crkve i mi smo pomagali. Obraćao se mom bratu i meni kao i svima drugima i ni u jednom trenutku nismo pomislili da je to otac Srđana Aleksića – priča Snežan.

On kaže da je saznao ko je Srđov otac nekoliko godina poslije, dok je studirao u Beogradu.

– Gledao sam film „Srđo“ i tada sam shvatio da je Rade Aleksić čovjek sa kojim smo radili u manastiru Tvrdoš. U jednom trenutku je on rekao da nas poznaje ne govoreći ništa loše o nama, niti o našem pokojnom ocu – objašnjava Snežan.

Kad se vratio u Trebinje sa studija, Snežan se susretao sa Radom, a sada povremeno posjećuje i njegov ugostiteljski objekat u centru grada.

– Ovo je mali grad i svi se znamo. Ponekad se pozdravimo na ulici, a u kafanu idem kao i u sve druge objekte. Nikada nisam dobio bilo kakvu primjedbu od tog čovjeka, ali do sada nismo nikada ni razgovarali – kaže Snežan.

On priča da je povremeno bilo nekih provokacije od pojedinaca u Trebinju, ali da Srđov otac nikada nije pokazao bilo šta što bi povrijedilo njega ili njegovog brata blizanca.