Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održan protest

Sindikat državne televizije: Borba za BHRT je borba za državu, političari je li vas stid

New Project – 2022-03-28T153816.980

Je li vas stid što iz svojih udobnih ministarskih i poslaničkih fotelja tri godine mandata niste prstom mrdnuli da se riješi pitanje finansiranja jedne institucije BiH, kazao je Smital

Samostalni sindikat radnika Radio televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) održao je danas protest zbog katastrofalnog stanja i blokiranih računa ovog državnog javnog RTV servisa zbog čega mu prijeti gašenje. Protest su podržali brojni novinari drugih medijskih kuća u BiH, te javni i kulturni radnici, kao i građani U trenutku kada u BiH cijene enormno rastu, uposlenici ovog servisa ne primaju plaću, a u posebno teškoj situaciji su bračni parovi zaposleni u ovoj medijskoj kući i koji nemaju drugih izvora prihoda da prehrane porodice. Maćehinski odnos države prema svojoj, narodnoj, televiziji svih građana ove zemlje, evidentan je godinama, a odnos političara prema posljednjoj krizi u BHRT-u, mnogi su okarakterisali kao udar na jedan od stubova države.

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

Uposlenici su ukazali na teško stanje u ovoj medijskoj kući koje je godinama uzrokovano problemom načina naplate rtv takse, ali i raspodjelom novca prikupljenog od te takse, a koju u državnoj javnom servisu smatraju nepravednom na njihovu štetu, a u korist entitetskih javnih servisa.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Damir Smital, kazao je na današnjem protestu da je „naša država osuđena na nesposobne političare kojima su najbitnije njihove fotelje.“

– Danas se neću obraćati onim politikama koje javno pozivaju na gašenje javnog servisa BiH, na miniranje zgrade RTV doma, jer nema svrhe. To bi bilo isto, kao kad bi Ukrajinci tražili pomoć od Rusije. Neću se obraćati ni lažnim promicateljima evropskih vrijednosti koji javno u Parlamentu BiH pozivaju građane da krše zakon i ne plaćaju RTV taksu. Njihovo licemjerje je još veće ako znamo da je stabilno finansiranje javnih servisa jedan od uvjeta za prijem BiH u Evropsku uniju. Danas želim da se obratim onima kojima su puna usta BiH. Dame i gospodo, je li vas stid što propada javni servis BiH? Je li vas stid što iz svojih udobnih ministarskih i poslaničkih fotelja tri godine mandata niste prstom mrdnuli da se riješi pitanje finansiranja jedne institucije BiH – kazao je Smital.

On je poručio da radnicima ne trebaju obećanja, „ublehe i šuplje priče“ kao „trebali bismo, vidjet ćemo i slično„ te je iznio jasne zahtjeve Sindikata.

– Tražimo hitnu deblokadu računa BHRT-a kako bi mogao normalno poslovati i kako bi radnici mogli dobiti plate koje su zaradili .Tražimo izmjene Zakona o izvršnom postupku na način da se potraživanje za RTV taksu smatra vjerodostojnom ispravom i izmjene Zakona o RTV sistemu da niko ne može krasti od onog drugog. Ne možete nas lagati o nemogućnosti brzog rješenje, jer se ono što tražimo može omogućiti na jednoj sjednici Vlade FBiH, kao što ste prije par dana uradili za fudbalske klubove ili kao što radite godinama, ne samo za javne, nego i privatne firme koje imaju puno veća dugovanja od BHRT-a Izmjene zakona se mogu uraditi po hitnoj proceduri u parlamentima BiH i FBiH jer nisu potrebne velike izmjene. Ako ne znate kako to uraditi Samostalni sindikat radnika u BHRT-u ima rješenja koja vam možemo dostaviti u najkraćem mogućem roku. Ukoliko ne poduzmete hitne korake u rješavanju ovih pitanja, niste ništa bolji od onih kojima se danas ne obraćamo. U stvari možda ste i gori – naglasio je Smital.

Da nisu samo političari odgovorni za stanje u BHRT-u jasno je iz poruka koje je predsjednik Sindikata uputio menadžmentu BHRT-a, te Upravnom odboru ovog javnog servisa.

– Od Generalnog direktora i Upravnog odbora BHRT-a tražimo da hitno počnu rješavati probleme koji nisu vezani za finansijsku situaciju, a koje smo precizno naveli u našem dopisu od 28. decembra prošle godine. Da prestanu mijenjati sistematizaciju za podobne i još jednom ćemo ponoviti, da počnu poštovati radnike koji pošteno zarade ove male plate i da napokon pristupe pregovorima o kolektivnom ugovoru – rekao je Smital.

Na protestnom skupu obratio se i Faruk Bešlić, predsjednik Koordinacije šest reprezentativnih sindikata u KS, koji je radnicima prenio podršku Savez samostalnih sindikata BiH, izrazio je ogorčenje zbog, kako je kazao politikantstva koje se izražava prema BHRT-u.

– Političari kao da nisu svjesni da rušenjem BHRT-a ruše državu BiH. Izgleda da je njima to manje važno, jer se sada bore za Izborni zakon i svoje fotelje i gdje će ko zasjesti . Ali, nije ih briga za BiH, za vas koji imate svoje porodice, u ovoj velikoj eri poskupljenja. Moramo ujediniti sve snage i stati jedni iza drugih, ovo je samo početak, moramo dići svoj glas i izaći na ulicu pred one koji odlučuju – kazao je Bešlić.

On se osvrnuo i na prijetnje Rajka Vasića, zvaničnika SNSD-a da će minirati zgradu RTV doma.

-Sada nam poručuju da treba minirati ovo ovdje. E, pa nećete gospodo moći minirati, ne može se minirati ljudska savjest i svijest. Ne možete minirati javna riječ – kazao je Bešlić.

Neda Tadić, članica Sindikata radnika BHRT-a kazala je da je „ova teroristička prijetnja nekima otvorila oči.“

– I shvatili su da je borba za BHRT borba za državu. Građani koji su zaboravili da je ovo njihov servis, kao da ponovo shvataju to ovih dana. Plaća nemamo ali i dalje predano radimo svoj posao. Otjerati nas nećete, profesiju ne damo . Naši radnici ne mogu platiti ni kredite, ni račune, cijene divljaju. Gospodo parlamentarci prestanite se zaigravati i poigravati životima više od 800 obitelji. Gospodo u sudovima i tužiteljstvima, ne čuvajte u ladicama tužbe BHRT-a kupujući vrijeme, radite po savjesti, zakonu, i neoborivim dokazima i vratite BHRT-u nezakonito otetih 63 miliona maraka. 63 miliona maraka koje je RTV RTRS nezakonito uzela od ove kuće, zbog čega nemamo bolje uvjete rada, bolju opremu, bolji program, bolje plaće i i više entuzijazma za rad i osmjeha na licima. Sve to uz prešutno odobravanje politike. Sve to prešutno odobrava politika da se neravnomjerno i vrlo nepravedno prikuplja i raspoređuje taksa, krše zakoni i to u oba entiteta. Ne mogu ne pomenuti stravične poruke koje dolaze iz Parlamenta BiH, uporno nas dijele u nacionalne torove, broje koliko kojih ima, pokušavaju utjecati na naš rad, fabriciraju krize i ugroženost, tjeraju nas u stečaj. Ovo sam već rekla, ovdje nijedna nacija nije ugrožena, jedino je ugrožena profesija i 77 godina duga tradicija, 77 godina duga povijest ove države koju čuva naš arhiv koji nema nijedna institucija u ovoj zemlji. Ne odustajemo od borbe za radnike. Imamo još uvijek naše kamere, mikrofone, pamet i ruke i ne libimo ih se upotrijebiti. Još jednom apeliram, na OHR, Delegaciju EU, ambasade da shvate veličinu ugroženosti javnog RTV servisa u jednoj demokratskoj evropskoj državi i da učine sve što je u njihovoj moći, da se konačno riješi problem finansiranja i neovisnosti javnih servisa u BiH.

Prisutnima se obratio i dugogodišnji uposlenik BHRT-a, odnedavno u penziji i predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković. On je podsjetio na događaje iz marta 1992. godine.

– Na istom ovom mjestu uposlenici tadašnje RTV Sarajevo održali su protestni skup jer su tadašnji lideri stranaka došli s namjerom da redakciju RTV Sarajevo podijele po nacionalnoj šemi. Svaka vaška, obaška, kako je jedan od stranačkih lidera tada govorio. Ista ta politika od nastajanja RTV BiH samo je mijenjala taktiku dok je ne dovede da sama padne, do faze, kada se niko za ovu medijsku kuću neće zanimati. Nažalost u u ovoj prelijepoj zemlji prebrojavanje krvnih zrnaca postalo je prevladavajuća politička metoda. Zašto je to tako, zna se, prastara je izreka „zavadi, pa vladaj“. Nažalost u tome su dobrim dijelom uspjeli. Zašto politika i naš Parlament BiH ne čini ništa na ekonomskoj održivosti, uredničkoj nezavisnosti, tehničkoj pouzdanosti, RTV BiH? Neće, jer im jednostavno ne odgovara televizija koja je samo u vlasništvu njenih građana- kazao je Divković.