Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikat tražio ocjenu ustavnosti izmjena zakona o platama u MUP-u RS

mupr_rs

Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je Ustavnom sudu RS podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS i odluke Narodne skupštine RS o prijevremenom stupanju na snagu ovog Zakona, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovim zakonskim rješenjem plate zaposlenim u Ministarstvu unutrašnjih poslova smanjene su za pet posto, a sindikat je prijedlog za ocjenu ustavnosti podnio zbog kršenja člana 109. Ustava RS koji definiše da zakoni stupaju na snagu najranije osmog dana od dana objavljivanja, a ovaj zakon na snagu je stupi dan nakon donošenja 1. januara 2017. godine.

“Primijenjen je od 1. marta, tako da nije postojao ni jedan opravdan razlog da se do te mjere krše odredbe Ustava RS”, rekla je Anica Jondić, predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS.

Ona je na konferenciji za novinare u Banjaluci izjavila i da je ova sindikat na vrijeme upozorio Vladu RS i zatražio da povuče iz zakonske procedure odredbe izmjene i dopune zakona o platama koje se tiču uviđenja varijabilnog dijela obračuna u osnovnoj plati, a ako do toga ne dođe ponijeće prijedlog za ocjenu ustavnosti i ovog zakonskog rješenja.

“Na taj način Vlada RS je izuzela MUP RS i 7.000 pripadnika u odnosu na sve ostale budžetske korisnike i dovela u pitanje zagarantovanost osnovne plate. Ta nesigurnost je neprihvatljiva, zakon je usvojen i i sada je MUP RS pristupio izradi pravilnika o načinu obračuna varijabilnog dijela osnovne plate”, rekla je Jondić.

Tražili su i da Vlada RS ako želi da promjeni ključne principe u obračunu osnovne plate koje je do sada imala za sve budžetske korisnike da otvori socijalni dijalog na tu temu.

“To znači da sada više po zakonu o platama nemate više čak ni zagarantovanu platu, može biti ostvarena ali ne mora, a taj varijabilni dio ide do 10 procenata i uvećanja i umanjenja plate zavisno od rezultata rada”, rekla je ona i dodala da je takav obračun složen i nemoguć, kada su ovakvi poslovi u pitanju.

Prema njenim riječima to znači da policajci u RS u slučaju da zaživi i bude primijenjen ovaj pravilnik na početku mjeseca ne bi znali šta i koliko treba da urade da bi zaradili svoju osnovnu platu.

Neđeljko Sejmanović, regionalni povjerenik Sindikalne organizacije Policijske uprave Banjaluka, rekao je da dodatni problem predstavlja činjenica da su po ovim odredbama direktno vezana povećanja i smanjenja plata, pa tako dok jednom policajcu plata ne bude smanjena drugi neće moći dobiti povećanje bez obzira na rezultate rada.