Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikati UKCRS zaprijetili protestima medicinara

univerzitetski klinicki centar rs33

Strukovni sindikati doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara traže da se stavi van snage, kako tvrde, jednostrano zaključeni Kolektivni ugovor za zaposlene u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske u Banjoj Luci.

Predstvanici ova dva sindikata su danas, na informativnom skupu medicinara u ovoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi u RS-u, istakli da je kolektivni ugovor potpisan, iako su protiv njega bila ova dva većinska reprezentativna sindikata.

-Ukoliko ne dođe do povlačenja potpisa s ovog ugovora nastavljamo sindikalne aktivnosti. Već u petak planiramo nova okupljanja i proteste. Želimo da pošaljemo jasnu poruku Ministartsvu zdravlja i svim direktorima zdravstvenih ustanova u RS-u da se mora čuti glas struke, ljudi koji su najodgovorniji i rade najteže poslove. Nastavit ćemo sa svojim zahtjevima i na ovome nećemo stati – kategoričan je Ranko Palačković, predstavnik strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Generalni direktor UKC RS-a Mirko Stanetić i predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu RS-a su, podsjećaju, 24.februara ove godine „jednostrano“ zaključili Kolektivni ugovor za zaposlene u UKC RS, iako se radi o „manjinskom sindikatu, koji okuplja oko 600 uglavnom nemedicinskih radnika“.

Druga dva reprezentativna sindikata okupljaju oko 1.300 uglavnom zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika (doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara) i izričito su bili protiv ovakvog kolektivnog ugovora, „koji predstavlja jedinstven akt radne eksplatacije zdravstvenih radnika“.

Međutim, Stanetić je rekao da nije moguće povlačenje potpisa s ovog ugovora, jer bi se na taj način, kako tvrdi, oštetila najveća grupa radnika koja dobija prava ovim ugovorom.

-To bi bilo derogiranje onoga ko je ugovor potpisao – kazao je Stanetić

Istovremeno, dodao je i da su možda napravljene neke greške u izradi ovog dokumenta i spreman je da se one otklone.