BiH

Jedinica za specijalnu podršku

SIPA-i uručena donacija SAD-a vrijednosti više od milion i po dolara

06/12/2021

Donaciju oklopnih terenaca, uređaja za noćno osmatranje, komunikacijske opreme i osobne zaštitne opreme koristiće Jedinica za specijalnu podršku SIPA-e

Državnoj agenciji za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) uručena je donacija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) vrijedna više od 1,5 miliona dolara.

Donaciju oklopnih terenaca, uređaja za noćno osmatranje, komunikacijske opreme i osobne zaštitne opreme predali su ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, vojni ataše brigadir Michael Tarquinto i šef Ureda za obrambenu suradnju major Taib Grozdanić.

Opremu će koristiti Jedinica za specijalnu podršku (JSP) SIPA-e.

Kako je saopšteno iz Ambasade SAD-a u BiH oprema će omogućiti Jedinici za specijalnu podršku SIPA-e da ispuni svoju važnu misiju pružanja zaštite građanima BiH.

“SAD su snažno posvećene vladavini prava i sigurnosti u BiH. Američka ambasada smatra da je mandat SIPA-e za borbu protiv korupcije jedan od njihovih najvažnijih zadataka. To ostaje jedno od najizazovnijih pitanja za sigurnosnu zajednicu, kao i jedan od primarnih razloga zašto mladi ljudi u BiH razmatraju odlazak iz zemlje dok planiraju svoju budućnost”, navodi se u saopštenju i dodaje da ostaju duboko posvećeni borbi protiv korupcije u BiH i regiji.

Komentari

Autor: Anadolu Agency (AA)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.