Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"organizirani kriminal"

Suđenje Arslanagiću i drugima nastavljeno ispitivanjem svjedoka odbrane

New Project – 2021-12-06T161810.874

Inače, suđenje u ‘slučaju Bosnalijek’ počelo je polovinom oktobra 2016. godine, a na temelju optužnice od 24. decembra 2015. i u fazi je dokaznog postupka odbrane

Direktnim i unakrsnim ispitivanjem Elide Taljić, prve svedokinje odbrane, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi, čiji su akteri optuženi za organizirani kriminal.

Optužnica u tom predmetu, uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti – Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo te firmi Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Svjedokinja Taljić, koja je od 2002. do 2008. godine radila u Bosnalijekovom Sektoru za odnose s javnošću, govorila je o brojnim događajima kojima je svjedočila, s fokusom na one koje je u svojstvu novinarke/urednice zabilježila u internom glasilu ove kompanije koje je pod nazivom “Aktuelnosti” izlazilo dva puta mjesečno.

Odgovarajući u direktnom ispitivanju na upite braniteljice prvooptuženog, advokatice Edine Rešidović, svjedokinja je potvrdila kako je Bosnalijek u to vrijeme važio za uspješnu kompaniju, te da je uspostava Sektora za odnose s javnošću trebala doprinijeti daljem rastu i unapređenju interne i eksterne komunikacije.

Novouspostavljeni Sektor za odnose s javnošću je, kako je kazala, pratio, bilježio i objavljivao sva važnija poslovna i druga dešavanja kako bi uposlenici imali što cjelovitiji uvid u rad, planove i rezultate kompanije.

Nadalje je navela kako je Bosnalijek imao uređen sistem odgovornosti, te da je zadatak sektora, čija je svjedokinja uposlenica, bio da informira ravnomjerno o radu svih sektora, koji su djelovali u sklopu ove kompanije.

Na upit o saznanjima u vezi s uslugama koje je za Bosnalijek obavljala firma Brštanica, svjedokinja je kazala kako zna da je ta firma osiguravala topli obrok svim zaposlenicima, uključujući i osiguranje obroka i drugih sadržaja za poslovne partnere i goste kompanije.

Taljić je precizirala kako je svjedočila brojnim događajima poput poslovnih kontakata/posjeta, promocija lijekova, edukativnih skupova i konferencija, uključujući i prigodne proslave u organizaciji i uz sponzorstvo Kompanije, a kojima je prisustvovao veliki broj osoba, uz osiguranu ishranu i smještaj.

Između ostalog, prisjetila se organiziranja proslava u povodu Dana Bosnalijeka, novogodišnjih i druženja s penzionerima, te porodičnih dana, sindikalnih i drugih okupljanja u kojima je ova kompanija bila domaćin, od čega su neki organizirani u njenim prostorijama, a ostali u drugim objektima, hotelima i na javnim mjestima.

U vezi s tim, odbrana je predočila Program centralne svečanosti u povodu obilježavanja 55 godina postojanja i rada Bosnalijeka, a radilo se o svečanosti upriličenoj u Narodnom pozorištu u Sarajevu uz prigodan koktel u foajeu, a čiju je autentičnost svjedokinja potvrdila.

U nastavku direktnog ispitivanja, Taljić je potvrdila vjerodostojnos navoda iz tekstova objavljivanih u glasilu “Aktuelnosti”, nakon što ih joj je predočila advokatica Rešidović, a čime je, zapravo, potvrdila ranije navode iz vlastitog iskaza.

U višesatnom ispitivanju, u tom su kontekstu svjedokinji prezentirani dijelovi/članci objavljeni u “Aktuelnostima” u povodu različitih događaja u zemlji i inozemstvu, u čijem su fokusu postignuća Bosnalijeka iz tog perioda.

Predmet analize bilo je više desetina glasila do 110. izdanja, s fokusom na sadržaje te publikacije iz inkriminiranog perioda od 2005. godine.

Svjedokinja Taljić je potvrdila da je jednom godišnje štampan “Info Bosnalijeka”, publikacija čiji je sadržaj bio orijentiran na ključna poslovna postignuća i investicije Bosnalijeka, a koji je distribuiran na relevantne adrese – vlade, kompanije i javne ustanove s kojima je ova farmaceutska kompanija sarađivala.

Zastupnik optužbe, tužitelj Sead Kreštalica ie u unakrsnom ispitivanju prigovorio u kontekstu prezentacije sadržaja Bosnalijekovog internog glasila, ocijenivši ih “irelevantnim, paušalnim, bez konkretnih podataka”.

Na insistiranje tužitelja da se konkretnije izjasni u pogledu broja prisutnih spomenutim događajima u organizaciji Bosnalijeka, odnosno njihovom prisustvu na svečanim ručkovima, Coctail-Party-ima i slično, svjedokinja je kazala kako je na to pitanje odgovorila u direktnom ispitivanju, povodom čega je reagirala i odbrana, uz opasku da se radi o pitanjima na koja je već odgovoreno.

Akteri predmeta Arslanagić i drugi terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovanjem farmaceutske kompanije Bosnalijek u inkriminiranom periodu (2005-2012.)

Inače, suđenje u ‘slučaju Bosnalijek’ počelo je polovinom oktobra 2016. godine, a na temelju optužnice od 24. decembra 2015. i u fazi je dokaznog postupka odbrane.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu je, usljed zdravstvenih smetnji jednog od optuženih, zakazan za 27. decembra, kada bi u skladu s utvrđenom dinamikom trebalo nastaviti s ispitivanjem svjedoka koje je odbrana predložila.