Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

akcija "kodeks"

SIPA u predmetu protiv Mehmedagića i Debevca uhapsila jednu osobu

debevec mehmedagic osmica
Foto: Pixsell

Lice lišeno slobode je sprovedeno u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), su jučer u nastavku operativne akcije „Kodeks“ na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva realizovali pretrese stanova i drugih prostorija i pokretnih stvari na šest lokacija, kojom prilikom su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Slobode je lišeno jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo lažno predstavljanje propisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine kao i krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti spolova Bosne i Hercegovine.

Lice lišeno slobode je sprovedeno u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Pretresi su realizovani na osnovu naloga Suda Bosne i Hercegovina i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u saradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federalne uprave policije.

Aktivnosti u predmetu „Kodeks“ su provedene protiv suspendovanog predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića Osmice, a u okviru proširenja istrage na više događaja sa sumnjom na koruptivne akivnosti kao i druge nezakonitosti.

Oglasilo se i Tužilaštvo BiH

Aktivnosti se provode u predmetu protiv osumnjičenih suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i nekadašnjeg direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića, a u okviru proširenja istrage na više događaja sa sumnjom na koruptivne aktivnosti i druge nezakonitosti.

Tužilaštvo BiH, u zakonskom roku uputilo je prijedlog za produženje pritvora dvojici osumnjičenih za još 30 dana, kako bi se mogle u cijelosti realizirati sve potrebne aktivnosti, radi donošenja tužiteljske odluke u predmetu.

– S ciljem zaštite istrage, u ovom trenutku ne možemo iznositi više detalja ili informacija – naveli su iz Tužilaštva BiH.