Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Širom BiH svečano dočekani i naloženi božićni badnjaci (FOTO)

Приједор – Бадњи дан
Badnji dan u Prijedoru FOTO Srna

Ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je svečano dočekan badnjak koji je prije toga tradicionalno pronesen ulicama.

Badnjak su, tradicionalno nakon jutarnje službe, ispred Sabornog hrama dočekali protojerej-stavrofor Ratko Radujković, arhijerejski namjesnik banjalučki, sa sveštenstvom i vjernicima.

Nakon što je otpjevana pjesma badnjaku, unesen je u Hram, gdje je okićen.

U Hramu Hrista Spasitelja u 17.00 časova Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem služiće večernju službu i osveštati badnjak, koji će potom biti naložen u porti Crkve Svete Trojice.

Ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjoj Luci danas je svečano dočekan badnjak

Vladika Jefrem u ponoć će u hramu Hrista Spasitelja služiti Svetu arhijerejsku liturgiju povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković čestitao je danas Badnji dan i Božić sugrađanima koji slave uz tradicionalni pozdrav “Mir Božiji, Hristos se rodi”.

“Širom Prijedora i prijedorskih sela danas se dovoze i kite badnjaci, obilaze se kuće i mjesne zajednice i svi se vesele uoči najradosnijeg pravoslavnog praznika Božića. Sretan Badnji dan i Božić i svi dani po Božiću”, poručio je Đaković.

Veliki broj vjernika prisustvovao je dočeku i nalaganju badnjaka kod hramova Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru i Svetog Save u naselju Slatina.

Prnjavor

Prethodno su svečane kolone sa okićenim badnjacima prošle svim gradskim ulicima.

Centralni badnjak krenuo je sa ergele na Vučijaku, a organizator Petar Radošević rekao je da ni minus 11 stepeni jutros nije moglo spriječiti vjernike da usijeku badnjake.

“To je naša tradicija, naš običaj koji ne smijemo prekinuti. Badnjak je krenuo sa Vučijaka i prošao svim ulicama. Posebno smo lijepo dočekani uz posno posluženje i tople napitke u Budisavskoj i Ulici Živojina Preradovića”, kaže Radošević.

U tradicionalnoj zajedničkoj sječi badnjaka rano jutros u Foči posječena su četiri velika badnjaka koja su ukrasila dva fočanska hrama, zgradu opštine i glavni gradski trg.

Foča

Ispred Hrama Svetog Nikole nalaganje badnjaka je u 17.00 časova, a ispred Hrama Svetog Save jedan čas kasnije.

Jerej Marko Jakovljević kaže da je badnjak stub i kuće i naroda.

“Svaki pravoslavni hrišćanin koji ode da usječe badnjak okuplja danas porodicu, zajednicu, pred obilježavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika. Običaji su sačuvali srpski pravoslavni narod, a jedan od običaja upravo jeste sječa badnjaka”, rekao je Jakovljević.

Odlazak u sječu badnjaka godinama organizuju lokalna uprava i Crkvena opština Foča u okviru Januarskih svečanosti.

U Milićima je obilježavanje Badnjeg dana počelo nošenjem badnjaka kroz naseljena mjesta.

Milići

Tokom nošenja badnjak se obično daruje vinom, uljem, peškirom ili novcem, rekla je Srni Nada Pavlović iz naselja Vukšić Polje.

Stanovnici derventskih sela koji proslavljaju Badnji dan jutros su tradicionalno obavili sječu badnjaka.

U selu Osinja grupa mještana organizovano je krenula u šumu da pronađe badnjak, onako kako to nalažu pravoslavni običaji.

Nenad Kukić iz ovog mjesta rekao je Srni da tradicija sječe badnjaka traje godinama i da u organizovanom odlasku učestvuje sve veći broj mladih, što ga posebno raduje jer će tradiciju Srba imati ko da naslijedi.

“Ovo jutro je veoma hladno, ali značaj običaja na Badnji dan ne smije se zaboravljati. Posebno sam radostan što se sve veći broj mladih uključuje u sječu badnjaka, ali i kasniji obilazak sela i nalaganje badnjaka kod hrama”, kaže Kukić.

Ispred Crkve Svetog cara Lazara u Andrićgradu večeras će biti naložen badnjak.

Nalaganje badnjaka planirano je za 19.00 časova, nakon čega će biti održan kulturno-umjetnički program.

Srpska pravoslavna crkvena opština Višegrad pripremila je vrijedan poklon za djecu koja će pijukati po slami.

Za sve prisutne obezbijeđeni su vatromet, kuvano vino, čaj i pomfrit.

U porti Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Donjoj Dubici kod Odžaka, u Federaciji BiH, zavičajno udruženje “Dubičani” organizovalo je danas tradicionalno pečenje božićnih pečenica.

Dubičani su sinoć organizovali i sječu badnjaka koji je donesen i postavljen pored Hrama.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Mišo Dervenić podsjeća da se sječenje badnjaka i pečenje pečenica u Donjoj Dubici organizuje već sedam godina.

Odžak

“Članovi Udruženja rasuti su po svijetu. Ima nas dosta u Šamcu, u Dubici, Modriči i inostranstvu, najviše u Australiji, ali smo za praznike uvijek ovdje. Danas pečemo 11 pečenica i družimo se”, rekao je Dervenić.

On je dodao da će večeras u 19.30 časova u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice biti služeno večernje bogosluženje, a u 20.00 časova osveštan i naložen badnjak i podijeljeno 80 božićnih paketića koje je donirao član Udruženja Miladin Šišljagić porijeklom iz Dubice, koji živi u SAD.

U distriktu Brčko danas, kada pravoslavni vjernici proslavljaju Badnji dan, ne rade institucije koje se finansiraju iz budžeta.

U skladu sa odlukom Skupštine Brčko distrikta od 16. marta prošle godine o utvrđivanju neradnih dana u distriktu Brčko u vrijeme značajnijih vjerskih praznika, Badnji dan je neradni dan za sve zaposlene u organima uprave i u javnim ustanovama.

Učenici brčanskih škola su na zimskom raspustu do 16. januara.

Episkop Jefrem: Želim da svi ljudi, bez obzira na vjeru, ostvaruju svoja prava