Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prolongirano za 60 dana

Sjednica VSTV-a BiH: Odgođen izbor glavnog tužitelja Tužiteljstva FBiH

vstv

Na rang-listi za glavnog federalnog tužitelja u najuži izbor su kao najuspješniji kandidati ušli – Munib Halilović, Dubravko Čampara i Saša Sarajlić

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTVBiH) prolongiralo je za 60 dana izbor/imenovanje glavnog federalnog tužitelja, potvrđeno je Feni u ovom regulatornom tijelu.

Iako je dnevnim redom dvodnevne sjednice VSTV-a bilo predviđeno imenovanje glavnog tužitelja Tužiteljstva Federacije BiH, to se nije dogodilo, a VSTV će, kako je zaključeno, u međuvremenu zatražiti tumačenje Ustavnog suda FBiH i Ureda visokog predstavnika (OHR-a).

Naime, na rang-listi za glavnog federalnog tužitelja u najuži izbor su kao najuspješniji kandidati ušli – Munib Halilović, Dubravko Čampara i Saša Sarajlić.

S obzirom na to da se radi o rukovodećoj poziciji, prilikom imenovanja se, između ostalog, mora voditi računa o zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ostalih, a u kontekstu pitanja distribucije ključnih funkcija u FBiH.

Prema Ustavu Federacije BiH, od šest funkcija (premijer, predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda FBiH, predsjednik Vrhovnog suda FBiH, predsjednik Ustavnog suda FBiH i glavni federalni tužitelj), najviše dvije se mogu popuniti iz reda jednog konstitutivnog naroda.

Inače, pozicija glavnog federalnog tužitelja ostala je upražnjena nakon odlaska u penziju bivšeg glavnog federalnog tužitelja Zdravka Kneževića početkom novembra 2018. godine, otkada je za vršitelja dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva FBiH imenovan njegov prvi zamjenik Tihomir Jurko.