BiH

visok postotak pozitivnih

U Sloveniji 1656 novozaraženih, vlasti spremile još oštrije mjere

23/10/2020

Nastavlja se i rast broja hospitaliziranih te broj smrtnih slučajeva, zbog čega je vlada jučer donijela odluku o privremenom "lockdownu" koji će trajati najmanje sedam dana

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1656 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nešto manje nego dan ranije, no postotak novozaraženih i dalje je vrlo visok i iznosi blizu 25 posto, objavljeno je u petak.

Nastavlja se i rast broja hospitaliziranih te broj smrtnih slučajeva, zbog čega je vlada jučer donijela odluku o privremenom “lockdownu” koji će trajati najmanje sedam dana, prenosi Hina.

Broj novih dnevnih zaraza nešto je manji nego dan ranije, kad ih je bilo do sada rekordnih 1663, ali je postotak pozitivnih testova ponovo vrlo visok – 24,6 posto.

Sa zarazama u zadnja 24 sata ukupan broj potvrđenih infekcija od početka epidemije povećan je na 19.307, od čega je 11.434 aktivnih slučajeva, u bolnicama se od covida-19 liječi 394 osoba, od čega je 67 na intenzivnoj njezi, objavilo je slovenačko ministarstvo zdravstva.

Povećan je i broj preminulih u odnosu na jučerašnjih 210, pa ih je sada 214.

Incidencija zaraženosti iznosi 546, što znači da je bilo toliko novozaraženih na 100.000 stanovnika u razdoblju od zadnjih 14 dana.

Zbog zabrinjavajućeg rasta broja zaraza slovenska vlada je prošli tjedan najprije ponovo proglasila djelomični “lockdown” u epidemiološki “crvenim” regijama, a u četvrtak restrikcije još zaoštrila, pa će idućeg tjedna biti zaustavljen najveći dio javnog života, ali i dio gospodarskih aktivnosti u cijeloj državi, kako bi se eksplozivni rast širenja virusa pokušao zaustaviti.

Premijer Janez Janša kazao je jučer da je vlada donijela odluku po kojoj će se na najmanje sedam dana zatvoriti svi ugostiteljski lokali, hoteli i trgovački centri, s izuzetkom onih koji nude nužne prehrambene proizvode, građevinski i tehnički materijal.

Zatvaraju se i đački i studentski domovi i najveći dio vrtića, a javni će promet djelovati s trećinom kapaciteta.

Zatvaranje vrijedi i za većinu sportskih aktivnosti, osim za registrirane sportaše, te za kozmetičke i frizerske salone.
Većina novih restriktivnih mjera stupa na snagu u petak. I dalje vrijedi zabrana napuštanja područja matičnih regija, a u krajnjem slučaju vlada na stolu ima i mogućnost zabrane kretanja izvan matičnih općina ako sadašnje restrikcije ne bi polučile rezultat.

Vlada će o tome odlučivati idući četvrtak ili petak, kada će, ovisno od situacije, moći postrožiti ili ublažiti mjere i odlučiti treba li ih produžiti na još jednu sedmicu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.