Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Sjednica VSTV-a BiH zakazana za 28. i 29. februar, reformski dokumenti u fokusu

vstv
Foto: Birn

Pravilnik o postupku ocjenjivanja nositelja pravosudnih funkcija i Statistički izvještaj o radu sudova i tužiteljstava za 2023. godinu, također, su na dnevnom redu dvodnevnog zasjedanja

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je dvodnevnu sjednicu za 28. i 29. februar na kojoj bi, među ostalim, trebao biti razmatran Prijedlog reformskog programa ovog regulatornog tijela za razdoblje 2024 – 2026. godine.

U prijedlogu dnevnog reda je provedba Akcionog plana za implementiranje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH, kao i razmatranje izmjena i dopuna Poslovnika VSTV-a BiH, te Izvještaj o realiziranju Programa rada VSTV-a BiH za 2023. godinu.

Članovi Vijeća bi se trebali očitovati i o usvajanju Pravilnika ovog regulatornog tijela u vezi sa izvještavanjem o imovini i interesima, navodi se u dnevnom redu sjednice, objavljenom na službenoj stranici VSTV-a BiH.

Kako je planirano, predmet razmatranja bit će i Informacija o predmetima visokog nivoa korupcije i organiziranog kriminala, te podaci o predmetima u vezi sa oduzimanjem protupravno stečene imovinske koristi u 2023. godini.

Također, planirano je razmatranje Odluke o implementiranju nove generacije Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužiteljstvima (CMS/TCMS)

Pravilnik o postupku ocjenjivanja nositelja pravosudnih funkcija i Statistički izvještaj o radu sudova i tužiteljstava za 2023. godinu, također, su na dnevnom redu dvodnevnog zasjedanja.

Prema već ustaljenoj praksi, VSTVBiH će na sjednici donijeti i određen broj odluka o imenovanju nositelja pravosudnih funkcija te o prestanku mandata.