Nakon višesatne rasprave

Sjednica VSTV-a prekinuta, jednoj osobi pozlilo

vstv

Mišljenja članova VSTV-a su bila podijeljena, a ‘u igri’ su ostale varijante da se predsjednik VSTV-a bira na sjednici ili da se ovlasti osoba koja bi bila potpisnik uime Vijeća

Sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je nakon višesatne rasprave prekinuta, a njen nastavak zakazan je sutra.

Odluku o prolongiranju nastavka zasjedanja saopćila je potpredsjednica VSTV-a BiH Sanela Gorušanović- Butigan, poslije pauze koja je uslijedila radi usaglašavanja stavova o postupanju VSTV-a BiH nakon što je predsjednik tog regulatornog tijela Milan Tegeltija saopćio odluku o podnošenju neopozive ostavke.

Gorušanović-Butigan kazala je kako je jednom sudioniku zasjedanja pozlilo te da je sjednica usljed toga odgođena.

S obzirom na to da je Tegeltijina ostavka otvorila brojna pitanja u tehničkom i formalnom pogledu, članovi VSTV-a su prethodno iznijeli vlastite stavove u vezi s procedurama koje slijede, a koje se tiču izbora novih članova i rukovodstva ovog regulatornog tijela, u skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH i Poslovnikom.

Između ostalog, na sjednici su razmatrana pitanja o načinu zakazivanja sjednica, nakon ostavke predsjednika, te o tome ko bi uime VSTV-a mogao biti potpisnik i istupati prema drugim institucijama/trećim osobama.

Mišljenja članova VSTV-a su bila podijeljena, a ‘u igri’ su ostale varijante da se predsjednik VSTV-a bira na sjednici ili da se ovlasti osoba koja bi bila potpisnik uime Vijeća.

U vezi s tim, a radi definiranja načina postupanja u novonastalim okolnostima, zatraženo je mišljenje Pravnog odjela VSTV-a, te je prethodno data pauza, a nakon koje je saopćeno da se sjednica odgađa, odnosno da će biti nastavljena u srijedu, 16. decembra.