Općinski sud u Sarajevu

Skaka i još troje se izjasnili da nisu krivi, Kacila potpisala sporazum s Tužilaštvom KS

abdulah skaka senka nozica
Foto: N1

Skaka je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina

U sarajevskom Općinskom sudu danas je održano ročište na kojem se bivši gradonačelnik Sarajeva Abudulah Skaka izjasnio da nije kriv. Pored njega, krivicu su negirali i Amela Kolovrat, Faris Fočo i Hasan Mrkonja. Džanela Kacila je priznala krivicu te je potpisala sporazum sa Tužilaštvom KS.

“Časni sude, nisam kriv”, rekao je Skaka, javlja N1.

Advokatica Senka Nožica, koja zastupa Abdulaha Skaku, kazala je kako još nisu dobili dokaze iz istrage.

“Ne vjerujem da će ročište biti zakazano za mjesec ili dva. Ovo će biti dug postupak s dosta dokaza i svjedoka, ali ćemo na kraju pobijediti”, kazala je Nožica.

Alen Nakić, advokat Hasana Mrkonje, kazao je kako je postupak na samom početku, a da ćemo sve ostalo “imati priliku vidjeti tokom postupka”.

Skaka je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina, a Kolovrat za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave, dok se Kacila, Fočo i Mrkonja terete za obmanu pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti.

Bivši gradonačelnik Sarajeva se tereti da je tokom 2017. godine nezakonito zaposlio četiri savjetnika koji su se prvobitno zaposlili u Općinu Trnovo, da bi ih nakon 24 sata imenovao za svoje savjetnike.

“Skaka je optužen i za nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada”, ranije je saopštilo Tužilaštvo.

Kako se navodi, Skaka je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažirani članovi njegove porodice. On je uz pomoć optužene Kolovrat, bivše pomoćnice za finansije i budžet Grada, dodjeljivao novac iz budžeta nevladinim organizacijama, odnosno njihovim predsjednicima – Kacili, Foči i Mrkonji.

Optuženi predsjednici nevladinih organizacija su nezakonito pravdali utrošeni novac i to u iznosu od 48.000 KM.

U dijelu optužnice koja se odnosi na povredu izbornog integriteta, Skaka se tereti i da je obećavao razne pogodnosti, između ostalog i novac vijećnicima, uoči izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika, da glasaju po njegovim uputama, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika, odnosno kako bi se optuženi Skaka mogao kandidirati i biti izabran za drugi mandat na toj poziciji.

Optužen je i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je Grad dobio. Također, novac iz budžeta, koji je bio predviđen za povratničku populaciju, usmjerio je za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo, gdje se nalazi i njegova vikendica.

Tereti se i za zloupotrebe javnih nabavki vezanih za dovođenje projekta bolida Formule E.