BiH

Škole u ZDK-u danas će dobiti saglasnosti za raspisivanje konkursa

01/08/2018

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta tokom dana će na adrese svih osnovnih i srednjih škola u tom kantonu dostaviti potrebne saglasnosti za raspisivanje konkursa za prijem zaposlenika za školsku godinu 2018./2019. – izjavio je za Fenu resorni ministar Mensur Sinanović.

Prethodnih dana su, u saradnji s menadžmentima škola, izvršene sve pripreme za početak nove školske godine.

-Pripreme su se ogledale u formiranju odjeljenja. Škole su predlagale, a Ministarstvo je sačinilo racionalan prijedlog te dalo saglasnost, a sve smo uradili i da istog dana u škole pošaljemo saglasnosti za raspisivanje konkursa. Imamo dovoljno vremena da okončamo sve procedure izbora, jer konkursi traju osam dana, a još toliko je dana ostavljeno za žalbeni rok. Olakšavajuća okolnost je što od ove godine više nemamo intervjua, nego će osoblje u školama biti primano na osnovu dokumentacije. Time smo smanjili nervozu nastavnicima, a efekti bodovanja su, praktično, identični – kaže ministar Sinanović.

On je podsjetio kako je prošle školske godine manjak djece, u odnosu na godinu ranije, bio oko 800, dok je ove godine manjak dodatnih 1.200 djece.

– Zbog toga će i ponuda na tržištu radnih mjesta biti manja, ali do sada smo imali oko 1.200 slobodnih pozicija u 100 škola. Nakon konkursa, proglašavamo i tehnološke viškove, a što radimo zajedno sa sindikalnim partnerima. Oni su nam prioritet kod zapošljavanja – ističe resorni kantonalni ministar.

Kako navodi, tačnu evidenciju nemaju, ali su prošle godine imali oko 190 zaposlenika na neodređeno, koji su bili većinom ili djelomični tehnološki višak.

-Imali smo približno i 30 zaposlenih koji su bili potpuni tehnološki višak i svima smo obezbijedili posao u školama na području ZDK – kazao je Sinanović.

Procjenjuje da će se broj prosvjetara koji će biti tehnološki višak i ove godine kretati oko ove brojke.

-Imamo oko 200 zaposlenika koji su zaposleni na neodređeno vrijeme, a koji bi mogli biti djelomični ili većinski tehnološki višak. Garantujem da ćemo svima, kako smo se i dogovorili sa sindikalnim partnerima, prioritetno obezbjediti posao – poručio je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.