Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon odluke senata

Škrijelj potpisao poništenje zvanja magistra Sebiji Izetbegović

PXL_021022_95934415
Sebija Izetbegović / FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

“Rješenje je poslano imenovanoj (Sebiji Izetbegović op.a.), Medicinskom fakultetu u Sarajevu, nadležnom Ministarstvu, Senatu i putem službenih servisa će se poslati i Službenim novinama u skladu s odlukom Senata”, kazao je za N1  Škrijelj

Sebiji Izetbegović, generalnoj direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), poništeno je zvanje magistra, tačnije, poništen je upis u Matičnu knjigu magistranata, potvrđeno je za N1.

Kako je za N1 kazao Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) on je u skladu sa dužnosti koje mu je dao Senat potpisao to Rješenje koje je otpremio na potrebne adrese.

“Rješenje je poslano imenovanoj (Sebiji Izetbegović, op.a.), Medicinskom fakultetu u Sarajevu, nadležnom Ministarstvu, Senatu i putem službenih servisa će se poslati i Službenim novinama u skladu s odlukom Senata”, kazao je za N1  Škrijelj.

Shodno tome, obavezuje se Služba za pravne poslove Univerziteta u Sarajevu da Službenim novinama Kantona Sarajevo podnese zahtjev za oglašavanje nevažećim upis.

Ovo rješenje je konačno i stupa na snagu danom donošenja.

Podsjetimo, 6. marta je Senat UNSA poništio akademsko zvanje Sebiji Izetbegović na vanrednoj sjednici na kojoj se razmatrala analiza komisije na osnovu prikupljene dokumentacije provjere vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu i Medicinskom fakultetu.

“Iz razloga što imenovana nije ispunila sve obaveze na postiplomskom studiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu na način i prema postupku koji je utvrđen propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi u vrijeme sticanja diplome magistra, odnosno nije ispunila propisane uslove za sticanje odgovarajućeg stručnog naživa magisitra nauka”, kazao je tada Škrijelj.

Nakon toga je Izetbegović predala indeks u Tužilaštvo KS, a u skladu sa ranijom naredbom Opštinskog suda i biće deponovan na sudu.

Nizale su se brojne reakcije na ovu odluku, a mnogi su se pitali da li Izetbegović može ostati redovna profesorica nakon poništenja akademskog zvanja te kakva budućnost čeka njenu karijeru.

U međuvremenu su za N1 iz Ljekarske komore KS kazali da Izetbegović i dalje ostaje njihov ugledni član te da do konačne odluke Suda ona ima njihovu punu podršku.