otvoreni centar

Skup u Sarajevu za prava LGBTI osoba: Zatražili legalizaciju istopolnih brakova

lgbt sarajevo foto sarajevski otvoreni centar (1)

BiH ne priznaje istospolne brakove ili partnerske zajednice koji su sklopljeni i van BiH

Simboličnim traženjem da sklope partnerstvo i okupljanjem ispred Općine Centar u Sarajevu, nekoliko istospolnih parova pozvalo je na donošenje zakona o istospolnim partnerstvima, piše Detektor.

Istospolni parovi, uz aktiviste i članove Sarajevskog otvorenog centra (SOC), podsjetili su na nedostatak zakonskih rješenja koja bi istospolnim parovima u Bosni i Hercegovini omogućila ista prava koja uživaju heteroseksualni bračni i vanbračni partneri.

S obzirom na to da se 15. maja obilježava i UN-ov Dan porodice, a 17. maja Dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, simbolički je odabran dan između ova dva značajna datuma za održavanje javne akcije pod nazivom “Fali nam papir”.

Pet istospolnih parova širom BiH podnijelo je zahtjeve za sklapanje partnerstva, čime su, prema riječima aktivista, željeli izvršiti pritisak na vlasti da nastave s procesom donošenja zakona o istospolnim zajednicama.

Dajana Bakić iz Sarajevskog otvorenog centra je kazala kako je to isto pokušala učiniti u matičnom uredu sarajevske Općine Centar, ali da u tome nije uspjela.

“To je zapravo pokazalo realnost života ispospolnih parova u BiH. Mi smo dio ovog društva, nažalost ostajemo nevidljive i nevidljivi pred zakonima entiteta u BiH”, pojasnila je Bakić.

Nepostojanje odgovarajućih zakonskih rješenja, poručeno je sa današnjeg skupa, uveliko ugrožava ostvarivanje socijalnih i ekonomskih prava istospolnih parova – nemogućunost ostvarivanja prava na uzajamno uzdržavanje, prava na nasljedstvo ili penziju ukoliko neko od partnera ili partnerica premine, prava na zdravstveno osiguranje po osnovu partnera.

Organizatori su podsjetili da je 2018. godine Vlada Federacije prihvatila inicijativu za usvajanje zakona o istospolnim zajednicama i imenovala interresornu grupu koja je analizirala sve zakonske propise u Federaciji. Taj proces, ističu učesnici skupa, sporo teče, te je tek u julu prošle godine donesena jednoglasna odluka ove grupe da je neophodno usvajanje posebnog zakona o istospolnim zajednicama. Ali od tada se, prema informacijama aktivista, nije desilo ništa novo, kaže Emina Bošnjak iz Sarajevskog otvorenog centra.

“Stvari se dešavaju, ali nedovoljno brzo. Zato ova današnja akcija. Ljudi žele, imaju potrebe, a sada je na institucijama da odgovore na potrebe svojih građana, pa i onih građana koji imaju drugačiju seksualnu orijentaciju”, rekla je Bošnjak.

Kao pozitivan primjer su istaknuli nekoliko sudskih presuda, među kojima i nedavnu nepravomoćnu presudu za diskriminaciju nad LGBT osobama, prvu takvu u BiH, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pisala ranije.

“Nepopularnost ove teme je nešto što je potencijalna kočnica. Vidimo da se stvari u jednoj sporoj dinamici mijenjaju ka boljem. Upravo kroz odluke sudova, kroz rad institucija, dolazimo do suštine, a to je da svako bude zaštićen”, kazao je Darko Pandurević, rukovoditelj programa i zagovaranja u SOC-u.

Dodao je kako svake godine bilježe slučajeve nasilja i govora mržnje prema članovima LGBT zajednica, ali da postoje primjeri u kojima su takvi vidovi diskriminacije sankcionirani, poput primjera iz Mostara, gdje su nedavno istražene i sankcionirane prijetnje upućene članovima LGBT zajednice u online prostoru.

“Čine se mali, kao statističke greške u velikom sistemu, u kojem niz takvih ne biva procesuiran, međutim oni su ti koji daju povjerenje LGBT osobama u institucije, da se obraćaju njima, a samim tim i tjeraju na dalji rad institucije, postavljaju primjer kako treba da se radi”, rekao je Pandurević.