na prijedlog naše stranke

Skupština KS usvojila Rezoluciju o suzbijanju seksualnog uznemiravanja

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj bi trebala biti smjena Vlade
29.01.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Skupstina Vlade Kantona Sarajevo jos uvijek traje, te nepovjerenje Vladi jos nije izglasano. Zbog kvara na sistemu dio ministara iz zadnja 3 reda morao je promjeniti mjesto. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U Rezoluciji se ističe da je seksualno uznemiravanje i nasilje jedan od najčešćih oblika spolno orijentisanog nasilja, koje se najlakše toleriše i za koji zakonodavstavo nema adekvatan mehanizam sankcionisanja

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Rezoluciju o prevenciji i suzbijanju uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja i nasilja u Kantonu Sarajevo koju je predložio Klub zastupnika Naše stranke, odnosno Vildana Bešlija, Neira Dizdarević i Vibor Handžić.

U Rezoluciji se ističe da je seksualno uznemiravanje i nasilje jedan od najčešćih oblika spolno orijentisanog nasilja, koje se najlakše toleriše i za koji zakonodavstavo nema adekvatan mehanizam sankcionisanja.

Navedeno je da to obuhvata neželjena spolna ponašanja koja nužno ne uključuju fizički dodir, a osobu dovode u neugodan i ponižavajući položaj te izazivaju osjećaj srama.

– Ključni aspekt ovog vida uznemiravanja i nasilja je moć, jer ga često provodi osoba koja je na moćnijoj poziciji od osobe nad kojom se ono provodi, što dovodi do situacije da se seksualno uznemiravanje, to jeste ucjenjivanje legitimira kao alat za ispoljavanje moći i uticaja. Seksualno uznemiravanje se nerijetko tretira kao trivijalan problem koji se s lakoćom može izbjeći i zaustaviti, što najčešće nije tačno – istaknuto je u Rezoluciji.

Klub zastupnika te stranke smatra da Vlada Kantona Sarajevo da, u saradnji s ekspertima iz relevantnih polja treba hitno izraditi i u hitnu proceduru u Skupštini Kantona Sarajevo na usvajanje dostavi prijedlog zakona o sprječavanju i zabrani uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja i nasilja u Kantonu Sarajevo, prijedlog pravilnika o pravilima ponašanja poslodavaca i radnika u vezi s prevencijom i zaštitom od zlostavljanja na radu u Kantonu Sarajevo te prijedlog protokola o postupanju u slučajevima prijavljenog uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja i nasilja.

Zastupnici su obavezali Vladu Kantona Sarajevo da hitno uspostave ekspertske radne grupe za izradu akcionog plana za prevenciju i suzbijanje uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja i nasilja te uspostave ‘Hrabre linije’ za prijavljivanje uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja i nasilja, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.