porast oboljelih

Portugal teško pogođen koronavirusom, u pomoć su stigli ljekari iz Njemačke

Medicinski tim, koji se sastojao od osam ljekara i 18 medicinskih sestara, sa sobom je donio 150 bolničkih kreveta i 50 ventilatora

Njemački vojni avion u kojem se nalazilo više od 20 ljekara i medicinskih sestara, zajedno s ventilatorima i bolničkim krevetima stigao je u srijedu u Portugal pogođen koronavirusom, gdje je veliki porast oboljelih ponukao nekoliko evropskih država da ponude pomoć.

Njemački tim upravljat će novom jedinicom intenzivne njege od osam kreveta u privatnoj bolnici u Lisabonu, Hospital da Luz, koja je bila opremljena, ali nije imala osoblja za rad, rekla je ministrica zdravstva Marta Temido u vojnoj bazi u koju je sletio avion, prenosi Reuters.

“Osam kreveta možda ne zvuči previše, ali to je puno za zdravstveni sistem koji je pod velikim pritiskom. Pomoć koju je Njemačka pružila od velike je koristi za zdravstveni sistem koji se suočava s izazovima”, rekla je Temido.

Medicinski tim, koji se sastojao od osam ljekara i 18 medicinskih sestara, sa sobom je donio 150 bolničkih kreveta i 50 ventilatora.

“Ovo je znak evropske solidarnosti i simbol nade”, rekao je njemački ambasador Martin Ney u vojnoj bazi.

Austrija je ponudila da primi 10 do 15 pacijenata s intenzivnom njegom COVID-19 koji će biti raspoređeni u raznim bolnicama širom zemlje, rekao je njen ambasador u Portugalu za Reuters.

Bolnice širom Portugala koji ima oko 10 miliona stanovnika, su na rubu kolapsa, a kola hitne pomoći ponekad su u redu u satima zbog nedostatka kreveta, dok se neke zdravstvene jedinice trude pronaći dovoljno rashladnog prostora za očuvanje tijela preminulih.

Za većinu Portugalaca vakcina protiv virusa je svjetlost na kraju tunela. Ali, do sada je samo oko 75.000 ljudi vakcinisano s dvije potrebne doze.

Šef portugalske radne grupe za imunizaciju Francisco Ramos podnio je ostavku u srijedu nakon što je postao svjestan “nepravilnosti” u procesu odabira zdravstvenih radnika koji bi se trebali vakcinisati u bolnici Crvenog krsta, gdje je on glavni izvršni direktor, rekao je u izjavi navodi dnevni list Diario de Noticias i drugi mediji.