Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skupština RS-a protiv odlagališta radioaktivnog otpada u općini Dvor

narodna skupstina rs (8)

Narodna skupština Republike Srpske sutra će razmatrati rezoluciji kojom se izražava protivljenje izgradnji odlagališta otpada niske i srednje radioaktivnosti u općini Dvor, u Republici Hrvatskoj.

Ovu rezoluciju predložila je entitetska vlada, s ciljem zaštite interesa Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine, kao i zaštite bezbjednosti i zdravlja građana.

U predloženoj rezoluciji Narodna skupština RS sa zabrinutošću konstatuje da je lokacija Trgovska gora, u općini Dvor, predviđena od Republike Hrvatske za aktivnosti odlaganja radioaktivnog otpada, udaljena manje od tri kilometra od granice Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno od općine Novi Grad/Bosnaski Novi.

Lokacija predviđena za ove aktivnosti nalazi na središnjem dijelu masiva Trgovske gore, a to područje je ispresijecano vodotokovima čije su podzemne vode vrlo osjetljive jer se lako i brzo mogu zagaditi, te da vodotokovi predstavljaju centralno slivno područje prema rijeci Uni i općinama Novi Grad/Bosanski Novi, Krupa na Uni, Kozarska Dubica i Bosanska Kostajnica u Republici Srpskoj, Bosanska Krupa u Federaciji Bosne i Hercegovine i Hrvatska Kostajnica u Republici Hrvatskoj.

Drugo slivno područje odvodi vode sa ove lokacije prema rijeci Kupi, te općinama Bosanska Krupa, Bužim, Velika Kladuša i susjednim hrvatskim općinama.

Potok Žirovac koji protiče područjem predviđenim za odlagalište radioaktivnog i opasnog otpada direktno se ulijeva u rijeku Unu, čija se voda koristi za piće, navodnjavanje zemljišta, kupanje i druge turističke sadržaje, a bila bi ugrožena radioaktivnim i drugim česticama opasnim po život i zdravlje ljudi, ukazuje se, između ostalog, u predloženoj rezoluciji.

Narodna skupština RS ističe da do sada nije zabilježen nijedan slučaj izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na granici s drugom državom koja nema izgrađene nuklearne objekte, te izražava zabrinutost što nisu vršena terenska ispitivanja, već je potencijalna lokacija odabrana samo na osnovu postojećih literarnih podataka.

Traži od nadležnih organa u Republici Hrvatskoj preduzimanje aktivnosti radi obustavljanja od primjene usvojenog Prostornog plana općine Dvor i Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, u dijelu koji se odnosi na lokaciju Trgovska gora na kojoj je predviđena izgradnja odlagališta otpada niske i srednje radioaktivnosti.

Poziva i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da preduzme sve aktivnosti na donošenju posebne rezolucije na nivou Bosne i Hercegovine, kojom će se utvrditi politika, kao i smjernice za njeno sprovođenje, radi obustavljanja aktivnosti izgradnje odlagališta otpada niske i srednje radioaktivnosti u općini Dvor.