Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Anonimni zvaničnik: Putnik je tokom leta primjetio sumnjivu napravu

kenya

Sumnjiva naprava pronađena u toaletu u avionu na letu Air Francea od Mauricijusa do Pariza je bila bomba, potvrdili su zvaničnici, a prenosi „Independent“.

U toku je ispitivanje šest putnika zbog sumnji da su povezani sa postavljanjem bombe, saopštili su policijski zvaničnici, a prenosi AP.

Boing 777 sa 463 putnika i 14 članova posade, napustio je Mauricijus u 21 sat po lokalnom vremenu i trebalo je da sleti na aerodrom Charle de Gol u Parizu u 05 sati 50 minuta po lokalnom vremenu.

Međutim, prinudno je sletio na aerodromu u Mombasi u Keniji pošto je posada obavijestila kapetana o sumnjivoj napravi u toaletu.

“Tražena je dozvola za prinudno slijetanje pošto je u toaletu otkrivena naprava za koji se sumnjalo da je bomba. Avion je bezbjedno sletio i svi putnici su evakuisani,” rekao je portparol lokalne policije Charls Ovino, prenio je AFP.

Kenijski zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti jer nije ovlašćen da daje izjave za medije, rekao je da je jedan putnik tokom leta u toaletu primjetio nešto nalik “ručnom satu postavljenom na kutiju”, preneo je AP.

Putnik je o napravi obavijestio kabinsko osoblje, koje je informisalo pilote, što je dovelo do odluke u prinudnom slijetanju na aerodrom u kenijskom gradu.

Zvaničnik je dodao da se među putnicima na ispitivanju nalazi i čovjek koji je prijavio sumnjivu napravu.

Ministar unutrašnjih poslova Kenije Josef Nkaiseri rekao je na konferenciji za novinare na aerodromu u Mombasi da se nekoliko osoba iz aviona nalazi na ispitivanju, ne navodeći da li se radi o putnicima ili posadi. Eksplozivna naprava je izneta iz aviona, a istraga je u toku.

Podsjećamo, u Parizu je na snazi visok nivo opreza nakon terorističkih napada koji su se dogodili 13. novembra. Odgovornost za napade preuzela je Islamska država, a u njima je ubijeno najmanje 130 ljudi.

Teroristi su takođe preuzeli odgovornost i za obaranje rukog putničkog aviona u Egiptu 31. oktobra. Tom prilikom stradalo je svih 224 putnika i članova posade, a uzrok pada je eksplozija bombe.