nastavak sjednice

Skupština RS danas o zaštiti radnika kojima poslodavci daju otkaze

nsrs

Ovaj zakon doprinosi boljoj socijalno-ekonomskoj zaštiti nezaposlenih osoba kojima bez njihove saglasnosti, krivice ili zahtjeva prestane radni odnos

Sjednica Narodne skupštine RS biće nastavljena danas razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Ovaj zakon doprinosi boljoj socijalno-ekonomskoj zaštiti nezaposlenih osoba kojima bez njihove saglasnosti, krivice ili zahtjeva prestane radni odnos.

Kroz predložena rješenja, produženo je trajanje dužine prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti za radnike s dužim radnim stažom i visina novčane naknade. Predloženim rješenjem maksimalno trajanje prava na novčanu naknadu s dosadašnjih 12 produženo je na 24 mjeseca (za radnike sa preko 35 godina radnog staža). Predviđeno je da se visina najniže novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti povećava se 258 KM na 360 KM.

Na predloženom dnevnom redu je još 13 tačaka, među kojima su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima, te Nacrt zakona o zaštiti mentalnog zdravlja.