RS se “hitno” zadužila za 47 miliona eura za izgradnju autoputa Banja Luka – Doboj

BiH

narodna skupstina rs

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a usvojili su danas Odluku o prihvatanju zaduženja RS-a u iznosu od 47 miliona eura prema Evropskoj investicionoj banci (EIB) za dodatno finansiranje po projektu izgradnje autoputa Banja Luka – Doboj, po hitnom postupku.

Opozicija nije podržala ovaj kredit, jer tvrde da je Vlada jedne podatke dostavila na ratifikaciju u Vijeće ministara BiH, koji govore da će autoput koštati oko 600 miliona eura, dok je u dokumentima dostavljenim parlamentu RS-a navedeno da će s dodatnim zaduženjem od 47 miliona eura iznositi ukupno 402 miliona eura, što je povećanje od 15 posto u odnosu na prvobitno ugovorenu cijenu.

Pomoćnica ministra saobraćaja i veza RS-a Nataša Kostić je odgovorila na prozivke opozicionara, navodeći da je kreditno zaduženje RS-a kod EBRD-a za izgradnju prve dionice autoputa 185 miliona eura, dok se kod EIB-a zadužila za 160 miliona eura, s tim da se sada dodatno zadužuje za 47 miliona eura, te još 10 miliona dodatno od EBRD-a. Kostić je navela da je dosad za izgradnje autoputa povučeno 402 miliona eura, te priznala i da je RS vlastita sredstva uložila za eksproprijaciju i ostalu pripremu tehničke dokumentacije, građevinskih dozvola i drugo.

Usvojen je i Zakon o prestanku važenja Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije – po hitnom postupku.

Sjednica Skupštine RS-a je nakon glasanja prekinuta, a bit će nastavljena 20.februara razmatranjem Prijedloga odluke o prihvatanju zaduženja RS-a prema Svjetskoj banci po Projektu restruktuiranja Željeznica RS-a – po hitnom postupku.