BiH

CCI

Skupština ZDK mora vršiti parlamentarni nadzor revizorskih izvještaja institucija

27/05/2022

Kako su istakli na današnjoj pres-konferenciji u Zenici, "nijedan izvještaj nije dobio čisto pozitivno mišljenje", odnosno pozitivno mišljenje za "reviziju finansijskih izvještaja i za reviziju usklađenosti poslovanja sa zakonima i drugim pravnim propisima"

Centri civilnih inicijativa (CCI), povodom sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koja je zakazana za ponedjeljak 30. maja, pozvali su zastupnike da iskoriste svoja prava i u skladu sa datim mogućnostima na navedenoj sjednici pokrenu inicijativu za stavljanje na dnevni red tri revizorska izvještaja za institucije ZDK.

Radi se o izvještajima Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine za Budžet ZDK-a, Ministarstva privrede ZDK te Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2020. godinu, koji su objavljeni do 7. septembra 2021. godini.

Kako su istakli na današnjoj pres-konferenciji u Zenici, “nijedan izvještaj nije dobio čisto pozitivno mišljenje”, odnosno pozitivno mišljenje za “reviziju finansijskih izvještaja i za reviziju usklađenosti poslovanja sa zakonima i drugim pravnim propisima”.

Razmatranjem tih izvještaja na sjednici Skupštine, istakli su iz CCI-a, “omogućilo bi se uvođenje parlamentarnog nadzora nad nalazima revizije u ZDK”.

– Ured je identifikovao brojne slabosti i nepravilnosti u radu navedenih institucija, a da su nalazi revizije zabrinjavajući svjedoči i činjenica da je na osnovu njih reagovalo i Kantonalno tužilaštvo ZDK. Uprkos tome, ni nakon osam mjeseci od objave izvještaja Kolegij Skupštine ZDK navedene revizorske nije uvrstio na dnevni red, čime je uskraćena mogućnost zastupnicima da otvore raspravu i definišu dalje praćenje realizacije revizorskih preporuka – kazao je projekt koordinator Mahir Poljić.

Dodao je kako su “milionske isplate transfera bez jasnih i mjerljivih kriterija, zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme za period duži od 120 dana i zaključivanje ugovora bez provedene procedure javnog oglašavanja pa do povećanja plaće direktora, suprotno pravnim propisima, koja je u nekim slučajevima iznosila i preko 7.700 KM”, neke od nepravilnosti koje zaslužuju reakciju Skupštine ZDK.

Ured za reviziju, najavili su iz CCI-a, uskoro će započeti s revizijom novih izvještaja o finansijskoj reviziji za 2021. godinu, kojom su obuhvaćene četiri institucije ZDK-a.

Radi se, podsjetili su, o revizorskim izvještajima Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, JU Služba za zapošljavanje ZDK i Kantonalna bolnica Zenica te Javno preduzeće Šumsko-privredno društvo ZDK-a d.o.o. Zavidovići.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.