Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. meteorolog

Sladić o polarnoj svjetlosti iznad BiH: Ne sviđa mi se, neka ostane zapamćeno

aurora borealis bih nedim sladic
Foto: Dijana Jazić/ Nedim Sladić/ BHmeteo.ba

“Do danas sam mislio da je Auroru nemoguće vidjeti u našoj zemlji. Izgleda da je ipak moguće”, napisao je naš poznati meteorolog

Polarna svjetlost, odnosno aurora borealis, sinoć je bila vidljiva i iz Bosne i Hercegovine. Ovo je jedan od najljepših prizora koji se mogu vidjeti na nebu.

Ovaj neobični prizor komentarisao je i naš poznati meteorolog Nedim Sladić koji je napisao kako mu se ne sviđa boja neba – crvena kao krv.

-Neka ostane zapamćeno da je aurora borealis zabilježena i iznad Bosne i Hercegovine. Mada, uopće mi se ne sviđa boja neba – crvena kao krv, mada je to zapravo u južnijim predjelima i tipična boja aurore.

Posmatrana sa područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina, crvene boje. Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi. Na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka, sudari su među molekulama zraka rijetki i kisik dvije minute nakon pobuđenja emitira crvenu svjetlost.

Do danas sam mislio da je Auroru nemoguće vidjeti u našoj zemlji. Izgleda da je ipak moguće – naveo je Sladić na Facebooku.

Neka ostane zapamćeno da je aurora borealis zabilježena i iznad Bosne i Hercegovine. Mada, uopće mi se ne sviđa boja…

Posted by Nedim Sladić on Sunday, November 5, 2023