Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda PSBiH

Slike s današnje sjednice najbolje govore koliko su u HDZ-u zabrinuti zbog Izbornog zakona

bevanda twitter – adisa imamovic (1)

Dok s osmijehom na licu vječni bh. političari provode još jedan dan u kojem nisu uradili ništa, mnogo oštrije reakcije danas su stigle iz međunarodnih krugova

Nakon što je otkazana današnja hitna sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojoj se trebalo govoriti o HDZ-ovim izmjenama Izbornog zakona, a nakon što SDA delegati nisu došli, svoje nezadovoljstvo izrazio je Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda PSBiH i prvi čovjek HDZ-a BiH, koji je i sazvao prvobitno tu sjednicu.

Čović je u izjavi medijima u Sarajevu rekao da se radi o opstrukciji rada parlamenta na način koji dosad nije viđen.

Njegov, navodno, zabrinut stav, čini se ipak ne dijele sve stranačke kolege. Tako je Vjekoslav Bevanda, inače ministar finansija u Vijeću ministara BiH, pored neusvajanja HDZ-ovog zakona, bio i više nego raspoložen. Barem ako je suditi po slikama koje je na svom Twitter nalogu objavila novinarka TV N1 Adisa Imamović.

Dok s osmijehom na licu vječni bh. političari provode još jedan dan u kojem nisu uradili ništa, mnogo oštrije reakcije danas su stigle iz međunarodnih krugova.

Tako je Ambasada SAD-a u svom saopćenju navela da su “današnja dešavanja u Domu naroda Parlamenta BiH bila zajednički neuspjeh političkih predstavnika da ispune svoje ustavne obaveze.”

“HDZ BiH, uz podršku SNSD-a, neprimjereno je iskoristio hitnu proceduru kako bi podnio uzmi-ili-ostavi prijedloge izborne reforme za koje je ranije zaključeno da su u suprotnosti s pravnim standardima i standardima ljudskih prava EU. To je uključivalo vlasništvo političkih stranaka nad izbornim mandatima, model sa dvije liste za Predsjedništvo BiH koji bi predstavljao dalju etničku podjelu i druge regresivne elemente.

Odluka SDA da zloupotrijebi uslov za kvorum Doma naroda kako bi blokirala raspravu također je bila nedosljedna sa principima funkcionalnih demokratskih institucija. Nesuglasice treba rješavati kroz debatu i glasanje, a ne bojkotom. Opstrukcija i bojkot institucija na državnom nivou, bez obzira ko to radi, predstavlja destabilizirajuće antidejtonsko ponašanje”, stoji između ostalog u saopćenju AMbasade SAD-a.

VEZANI TEKST: Ambasada SAD-a: Zajednički neuspjeh političkih predstavnika da ispune svoje ustavne obaveze

U sličnom tonu oglasio se i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

VEZANI TEKST: Sattler o potezima HDZ-a, SNSD-a i SDA: Ponovo su građani izgubili

“Još jedan razočaravajući dan. Umjesto demokratske i sadržajne debate, maksimalistički prijedlozi koji nisu u skladu sa EU standardima, nepotrebni bojkot i odgođanje donošenja paketa integriteta. Građani su ti koji su ponovo izgubili”, izjavio je Sattler.

Inače, danas je u Domu naroda HDZ pokušao bezuspješno progurati svoj diskriminatorni Izborni zakon, ali delegati iz SDA nisu došli pa nije bilo kvoruma.

Istovremeno HDZ i SNSD su na Ustavnopravnoj komisiji oborili paket integriteta.