Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zbog novih sojeva virusa

Slovenija pooštrava režim ulaska, ovo su novi uslovi koji će biti na snazi od ponedjeljka

Od jutra su goleme gužve na ulazu iz Slovenije, na Bregani se čeka satima
19.12.2020.,Zagreb - Od ranog jutra nastaju guzve na granicnim prijelazima izmedju Hrvatske i Slovenije. Najveca je guzva na Bregani, gdje se za ulazak u Hrvatsku ceka satima. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Negativni test na koronavirus morat će imati i osobe koje povremeno prelaze granicu zbog brige o osobama, stranci koji imaju zemlju u Sloveniji, te osobe koje ulaze zbog obrazovanja. Od posljednjeg su slučaja izuzeta djeca do 13 godina

Zbog opasnosti od unošenja novih varijanti koronavirusa, Slovenija će od ponedjeljka provoditi pojačani nadzor i zaoštriti uvjete za ulazak u zemlju na granici s Italijom, Austrijom i Mađarskom.

Isto tako, od ponedjeljka 15. marta svi koji u Sloveniju ulaze kao dnevni ili tjedni radni migranti morat će pokazati negativni test na koronavirus, ne stariji od sedam dana, što do sada nisu morali, a bili su oslobođeni i obvezne karantene.

Negativni test na koronavirus morat će imati i osobe koje povremeno prelaze granicu zbog brige o osobama, stranci koji imaju zemlju u Sloveniji, te osobe koje ulaze zbog obrazovanja. Od posljednjeg su slučaja izuzeta djeca do 13 godina, ali negativni test moraju imati osobe koje ih voze.

Sve te kategorije do sada su bile izuzete od karantina ili obveznog sedmičnog testiranja. Slovenska vlada je 13. februara već bila donijela odluku da takvi izuzeci više ne vrijede i da se i oni moraju testirati, ali od primjene je odustala već sljedeći dan.

Ulazak u Sloveniju iz Austrije od ponedjeljka će biti moguć preko četiri veća granična prijelaza koji će biti otvoreni 24 sata na dan, a ostali će raditi skraćeno vrijeme, kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare u Ljubljani slovenski ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, dodavši da će stanovništvo u pograničnom pojasu zadržati mogućnost da koristi i druge tzv. ulazne točke budući da su i Slovenija i Austrija dio zajedničkog schengenskog prostora bez graničnih kontrola.

Na kontrolnim tačkama s Italijom, Austrijom i Mađarskom slovenačka će policija i na kontrolnim tačkama od ponedjeljka provoditi pojačani nadzor, najavio je Hojs.