Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slučaj Holiday Inn: Suđenje Čengiću, Hadžibajriću, Puškiću i Skorupanu

BiH

alen cengic

Direktnim ispitivanjem sudskog vještaka kriminalističke struke Zlatka Dugandžića, čija je uža specijalnost vještačenje dokumenata, rukopisa i novca, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Alenu Čengiću, Adnanu Hadžibajriću, Mehmedu Puškiću i Adisu Skorupanu, koji se terete za organizirani kriminal u ‘slučaju Holiday Inn’.

Vještak Dugandžić, koji je ispitan na okolnosti tačke 1. optužnice, a na temelju Naredbe Tužiteljstva Kantona Sarajevo od 2. marta 2016, kazao je kako je predmet grafološke analize bilo ukupno 112 dokumenata, uključujući naloge blagajne, priznanice, dnevne blagajničke izvještaje, fakture, ugovore…

U fokusu nalaza i mišljenja ovog vještaka, datiranog 29. marta 2016. godine, bili su potpisi na spornim dokumentima prvo, drugo i trećeoptuženog, te još tri osobe koje su ranije osumnjičene u istom predmetu (Sabina Bajraktarević, Jasmina Šehović, Nerman Čeho), uključujući kompariranje spornih i nespornih potpisa/dokumenata.

Vještak je kazao da je identifikacija svakog dokumenta apsolutno puzdana, te da tu nema dileme.

Dugandžić, između ostalog, navodi primjer jednog dokumenta u dva primjerka koje čine ovjerena i neovjerena kopija, odnosno replike istog primjerka (ugovora), uz opasku da su na jednom izvršene naknadne manipulacije, odnosno dopisan određeni sadržaj.

Advokatica Lejla Čović, prethodno je reagirala u ime odbrane optuženih, istaknuvši da odbrana nikada nije zaprimila Nalaz i mišljenje vještaka Dugandžića.

Dodala je da je o tome obaviješteno Tužiteljstvo, te zatražila odgodu suđenja kako bi se odbrana upoznala sa sadržajem spomenutog nalaza i pripremila za unakrsno ispitivanje.

Sud je, međutim, odlučio da se vještak Dugandžić na današnjem ročištu ispita direktno, a da njegovo unakrsno ispitivanje bude nastavljeno u sklopu narednog nastavka glavnog pretresa.

Optužnica aktere ‘slučaja Holiday Inn’ tereti za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom, ugrožavanjem sigurnosti, teškom krađom, oštećenjem tuđe stvari i organiziranjem otpora.

Naredno ročište u ovom predmetu, koji se nalazi u fazi dokaznog postupka, odnosno izvođenja dokaznih prijedloga optužbe, zakazano je za 18. oktobar.