Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

enititetska linija

Smeće pred komšijino dvorište: Foča pravi deponiju uz bošnjačka sela

New Project (34)

U dopisu načelnik Opštine Foča (RS) Radisav Mašić naveo je da je na prijedlog stručne komisije SO Foča donijela zaključak da privremena lokacija za sanitarnu deponiju bude na lokalitetu Filipovići

Skupština Opštine Foča (RS) odlukom iz jula prošle godine odredila je lokalitet u Filipovićima za buduću komunalnu deponiju.

Riječ je o selu koje se nalazi na samoj entitetskoj granici te dijelom pripada i općini Foča u FBiH.

Načelnik Općine Foča u FBiH Zijad Kunovac pojašnjava da bi se deponija gradila na granici sela Filipovići i Paunci u kojima uglavnom živi povratničko bošnjačko stanovništvo te da je u tu svrhu određena lokacija iznad vojnih objekata u vlasništvu RS-a, udaljena 1,7 km od magistralnog puta Goražde – Foča.

Naglašava da je za odluke ovakve vrste bila potrebna i saglasnost susjednih općina, ali da ona od Općine Foča u FBiH nije tražena.

– Naši odnosi s Opštinom Foča (RS) su dobri i korektni ali smo za odluku o deponiji pred “našim vratima” saznali iz medija. Odmah po saznanju uputili smo urgenciju Opštini Foča da nas informiše kako bismo dobili potpunu sliku. Nažalost, dobili smo veoma šturu informaciju koju smo proslijedili općinskom vijeću – ističe Kunovac.

U dopisu načelnik Opštine Foča (RS) Radisav Mašić naveo je da je na prijedlog stručne komisije SO Foča donijela zaključak da privremena lokacija za sanitarnu deponiju bude na lokalitetu Filipovići, u vlasništvu RS-a, te da će ona biti urađena po standardima propisanim za tu vrstu objekta i da neće ničim narušiti životnu i ekološku sredinu.

Načelnik Općine Foča u FBiH dodaje da je i Općinsko vijeće izrazilo nezadovoljstvo ovakvim odnosom te je zauzelo stav po ovom pitanju. Zaključkom su zadužili načelnika, nadležnu službu, predsjedavajućeg Općinskog vijeća i komisiju za komunalna pitanja da organizuju sastanak s predstavnicima Opštine Foča (RS), Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i predstavnicima Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde, kako bi razgovarali o planiranoj izgradnji deponije u susjednoj opštini i na taj način došli do najboljeg rješenja za stanovništvo na ovim prostorima.

– Mišljenja smo da i dalje treba insistirati na regionalnoj deponiji i na takav način objediniti sve lokalne zajednice u ovoj regiji, u što je i opština Foča imala priliku da se uključi. Oni su izrazili želju da fomiraju jednu deponiju koja bi bila blizu naše općine i blizu sela koja bi sigurno ugrožavala jer bi se nalazila iznad tih sela i zbog sagorijevanja i otpadnih voda bi ugrožavala život stanovnika – navodi Kunovac.

Dodaje da su u ovo lokalnoj zajednici opredijeljeni da zaštite zdravlje svakog pojedinca te da je u tom smislu neophodno provesti potrebne procedure vezano za odlaganje komunalnog otpada na novim lokacijama.

– Izuzetno nam je teško što je došlo do ovoga jer ne želimo da ugrozimo niti jednog stanovnika bez obzira na to da li se to nalazilo u RS-u ili Federaciji, a da se prije toga ne provede sva potrebna procedura uključujući i izrade studija o uticaju na okoliš. Insistirat ćemo da Opština Foča mora da pribavi adekvatne pokazatelje da neće ugroziti nijednog stanovnika – kategoričan je načelnik Općine Foča u FBiH.

I predsjedavajući OV Foča u FBiH Muhidin Raščić indikativnim smatra da je za deponiju odabran baš lokalitet u Filipovićima.

– Po mojim saznanjima, komisija je predložila tri lokacije ali je odabrana baš ova, na samoj entitetskoj granici gdje živi većinsko bošnjačko stanovništvo. Ta deponija ne bi samo ugrozila Filipoviće i Paunce, već i Cvilin i Ustikolinu sagorijevanjem i otpadnim vodama, jer ne znam ni za jednu deponiju koja ne ugrožava život i zdravlje stanovništva. Ako mislimo da ostanemo na Drini, apelujemo na više nivoe vlasti da se uključe u riješavanje ovog problema kako bi se pronašla druga lokacija jer lokalna zajednica sama na to ne može uticati – upozorio je Raščić.