BiH

obilne padavine

Snijeg stvara probleme na putevima širom BiH, evo gdje je situacija najteža

22/01/2022
Foto: Facebook/BH TRuck

Ekipe putnih službi intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno, a iz BIHAMK-a apeluju na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećaju da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila

Zbog snijega, otežano se saobraća na putevima u centralnim i zapadnim dijelovima zemlje, pa se za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje upotreba lanaca.

Posebno na dionicama u višim planinskim predjelima (Kupres, Makljen, Rostovo, Komar, Karaula i Romanija) gdje ima ugaženog snijega na kolovozu.

Ekipe putnih službi intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno, a iz BIHAMK-a apeluju na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećaju da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila.

Snijeg najavljen i za sutra

U Bosni se sutra očekuje djelomično vedro prijepodne, oblačno u drugom dijelu dana kada se očekuje slab snijeg.

U nizinama može padati i susnježica. Većina padavina je na području Krajine i centralne Bosne. U Hercegovini pretežno vedro prijepodne.

Povećanje oblačnosti u drugoj polovini dana kada slab snijeg može padati na sjeveru i istoku Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -11 i -4 stepena, na jugu od -3 do 1 stepen. Najviša dnevna temperatura uglavnom između -3 i 2, na jugu zemlje do 8 stepeni.

U Sarajevu djelomično vedro prijepodne. Naoblačenje u drugoj polovini dana će usloviti slab snijeg. Jutarnja temperatura zraka oko -10, a najviša dnevna oko -3 stepena.

Danas je naoblačenje sa sjevera uslovilo snijeg u većem dijelu zemlje. Na jugu bez padavina.

Stanje na putevima

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23:30 do 04:30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Jablanica-Mostar (Komadinovo vrelo do mosta Begića i Begovića), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.