Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pune ruke posla za zimske službe

Snijeg stvara probleme u Sarajevu, na nekoliko lokacija u gradu oštećena stabla

l_800e30e69dc7cb3e6fdffb4ae5fae52a

U ovom trenutku problem su velika i izuzetno visoka stabla čije grane i krošnje su povijene i dolazi do oštećenja grana, lomljenja manjih ili većih dijelova grana i krošnji

Zimska služba preduzeća Park neprestano je na terenu i nakon jučer cjelodnevnog rada, jutros već nekoliko sati radi poslove uklanjanja (otresanja) snijega sa sadnica manjih stabala i sadnica ukrasnog grmlja, zaštita i sprječavanje oštećenja i štete na javnim zelenim površinama u šest općina Kantona Sarajevo – kazala je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP “Park” Aldijana Hamza.

Prema njenim riječima, u ovom trenutku problem su velika i izuzetno visoka stabla čije grane i krošnje su povijene i dolazi do oštećenja grana, lomljenja manjih ili većih dijelova grana i krošnji.

– Zabilježena su određena oštećenja na stablima na nekoliko lokacija u gradu, čije grane ili krošnje nisu izdržale težinu snijega – kazala je Hamza.

Preduzeće Park upućuje apel građanima da vode računa o mjestima kojima se kreću, posebno o drvoredima u kojima se nalaze stara i odrasla stabla.

– Apel se odnosi i da vode računa o mjestima na koja parkiraju automobile, jer iako su stabla pregledana, održavana, ipak zbog snijega koji je izuzetno težak i mokar teško je napravit procjenu u ovakvim situacija – kazala je Hamza.

Uporedo s poslovima zaštite, sprječavanja i saniranja šteta na zelenilu, ekipe Parka konstantno vrše i ručno – pomoću alata i mašinsko čišćenje parkovskih staza, prolaza, pločnika i stepeništa koja prolaze kroz javne zelene površine koje su u nadležnosti preduzeća Park.

– Kompletna radna snaga i mehanizacija su na terenu već više od 24 sata i ulažu se svi napori kako bi staze kroz zelene površine bile prohodne i očišćene, te omogućeno kretanje pješaka kroz parkove i zelene površine. Radi se i tretiranje staza protiv poledice – naglasila je Hamza.

Preduzeće Park s obzirom na intenzitet padavina također moli građane za oprez prilikom prolaska kroz parkove, stepeništa i staze, jer snijeg konstantno pada, a posebno u blizini visokih stabala, zelenila i drvoreda.

Zimska služba Parka na terenu ostaje i dalje, a u slučaju potrebe i tokom noći, poručili su iz ovog preduzeća.