Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Smeta im inspekcijski nadzor

SNSD i HDZ u Vijeću ministara BiH oborili Zakon o javnim nabavkama na kojem insistira EU!

vijece ministara bih sjednica3

Informaciju potvrdio Zoran Tegeltija, negativno mišljenje dao Josip Grubeša. Opstrukcije zakona s antikoruptivnim odredbama već duže na sceni

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH ministri iz reda srpskog i hrvatskog naroda, preciznije iz SNSD i HDZ-a oborili su izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama koje je predložila Agencija za javne nabavke BiH.

Piše: A. DUČIĆ

Riječ je o rješenju na kojem je asistirala i Delegacija EU dajući ekspertnu podršku i koje sadržava određene antikoruptivne odredbe kako bi se popravilo postojeće zakonsko rješenje, inače jedno od ključnih za napredak ka EU.

Informaciju o tome da su ministri iz reda srpskog i hrvatskog naroda glasali protiv ovog rješenja potvrdio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD).

-Izmjene i dopune ovog zakona nisu dobile podršku u dijeli koji govori o inspoekcijskom nadzoru za koju smo svi upozoravali da je to jedna materija koja je neprikladna da bude u ingerenciji Agencije za javne nabavke, a imajući u vidu sadašnju ulogu Agencije – rekao je Tegeltija.

On je potvrdio da je Ministarstvo pravde BiH na čijem čelu je Josip Grubeša (HDZ) dalo mišljenje na zakon i naznačilo da nije moguće da Agencija za javne nabavke dobije ta ovlaštenja.

-Bio je amandman da se isključi taj dio i da se on uputi u proceduru. Taj amandman nije dobio podršku ministara iz reda bošnjačkog naroda, a poslije toga kada smo glasali za zakon za taj zakon nisu glasali ministri iz reda hrvatskog i srpskog naroda. Nadam se da ćemo u drugom krugu glasanja postići da shvate predlagači a to je Agencija za javne nabavke da ta agencija ne može imati ovlaštenja inspekcijskog nadzora – rekao je Tegeltija.

Podsjetimo, naš portal je u nizu prethodnih tekstova upozoravao na opstrukcije ovih vladajućih struktura e na činjenicu da je paralelno u proceduri i rješenje koje na sadrži pomenute antikoruptivne odredbe, a koje na nastalo na inicijativu Tegeltije.

Treba, napomenuti da je Agencija za javne nabavke, kako je Fokus objavio, 9. decembra 2020. obavijestila javnost da je Odbor Agencije dva dana ranije dao zeleno svjetlo da se izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama pošalju Vijeću ministara na dalje postupanje.

Iz Agencije su naveli da se radi tim nacrtom uvode antikorupcijske odredbe, organizacijske novine u sistemu javnih nabavki BiH, daje legislativni okvir za daljnji razvoj elektronskih javnih nabavki, uvodi dodatna transparentnost javnih nabavki, reformira sistem javnih nabavki u BiH, te stvaraju pretpostavke za potpuno usklađivanje sa legislativom EU u skoroj budućnosti.

Inače, trebalo je proći više od tri godine da predloženo rješenje zakona o javnim nabavkama koji sadrži antikorupcijske elemente, te kojeg podržava Evropska komisija, bude upućen na usvajanje Vijeću ministara BiH.