Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko

Sudski službenik zbog prevare i zloupotrebe položaja osuđen na sedam mjeseci zatvora

presuda333

Biseru je dokazana krivnja i za prijevaru uzimanjem novca od poduzetnika kome je obećao uništiti dokaze u sudu, koji su ga navodno inkriminirali u poslovanju

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivnju Aladina Bisera (37), službenika Osnovnog suda u Brčkom, optuženog za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja skrivanjem izvršnog spisa koji se na njega odnosio.

Biseru je dokazana krivnja i za prijevaru uzimanjem novca od poduzetnika kome je obećao uništiti dokaze u sudu, koji su ga navodno inkriminirali u poslovanju. Pred sudom u kojem je zaposlen, on je za oba kaznena djela nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci, priopćeno je u četvrtak iz Tužiteljstva Brčko distrikta.

Sudskog referenta za upravljanje predmetima, Tužiteljstvo je optužilo da je ukupno osam mjeseci, u 2017. i 2018. godini, s ciljem izbjegavanja plaćanja duga, skrivao prijedlog za izvršenje kojeg je protiv njega sudu dostavilo bijeljinsko poduzeća ‘Infocomp’.

On je također optužen da je, u namjeri da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, jednom uvozniku vozila obećao pomoći uništavanjem dokumentacije u sudu o navodnom nezakonitom poslovanju tog poduzeća. Predstavivši mu se da radi za SIPA-u, on je od oštećenog uzeo novac, tražeći dio novca i za dvojicu kolega, iako je znao da dokumentacija o nezakonitom uvozu vozila nije postojala u sudu – navedeno je u optužnici.

Optužnicu protiv Bisera za kazneno djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 stav 1 Kaznenog zakona Brčko distrikta BiH) i prijevare (iz člana 288 stav 1 Krivičnog zakona), Tužiteljstvo je dostavilo Osnovnom sudu, a potom je i dokazalo u obje tačke.

Za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja njemu je utvrđena kazna zatvora od šest mjeseci, dok mu je za prevaru utvrđena zatvorska kazna od dva mjeseca. Za oba kaznena djela izrečena mu je zatim jedinstvena zatvorska kazna u trajanju od sedam mjeseci, a jednako kao i Tužiteljstvo, optuženi presudu može pobijati žalbom pred Apelacionim sudom Brčko distrikta, navodi se u priopćenju.