Jutarnji list

SOA dostavila “dokaz”: Evo zbog čega je Milanović otkazao posjetu BiH

Ploče: Zoran Milanović sudjelovao na svečanoj sjednici povodom Dana grada
25.06.2021., Ploce - Predsjednik Republike Zoran Milanovic doalzi na svecanu sjednicu Gradskog vijeca Grada Ploce u prigodi obiljezavanja Dana grada. Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Kako javlja Jutarnji list, pozivajući se na neimenovane izvore, odluka da ne ide na godišnjicu humanitarnog konvoja isključivo Milanovićeva, a Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) na stol mu je samo dostavila informacije kako u BiH ne bi bio lijepo dočekan

Za danas najavljena posjeta hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini i odlazak na obilježavanje 28. godišnjice humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” otkazuje se zbog sigurnosnih razloga”.

Tako glasi kratko saopćenje odaslano jutros iz Ureda predsjednika u kojemu se ne mogu dobiti nikakva dodatna pojašnjenja, niti informacija kakve su to sigurnosne prijetnje koje bi predsjednika Milanovića dočekale u BiH.

Kako javlja Jutarnji list, pozivajući se na neimenovane izvore, odluka da ne ide na godišnjicu humanitarnog konvoja isključivo Milanovićeva, a Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) na stol mu je samo dostavila informacije kako u BiH ne bi bio lijepo dočekan.

– Odluka se temelji na prosudbi Ureda predsjednika, a činjenica je da u medijima u BiH prevladava huškačka atmosfera. Jednako je tako činjenica da se na putu kojim je prolazio humanitarni konvoj “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” nalaze mješovita naselja kao i naselja s isključivo bošnjačkim stanovništvom – kaže za Jutarnji list sugovornik upućen u ovu situaciju.

Kako piše dalje zagrebački list, “Milanoviću nisu skloni komentatori, a lijepih riječi za njega nema ni u komentarima na društvenim mrežama. Čak se govori da bi hrvatskog predsjednika trebalo dočekati, odnosno upriličiti mu gostoprimstvo na isti način na koji je bilo upriličeno 2015. godine predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Srebrenici kada je bio izviždan i zasut kamenjem”.

Negativnom stavu bošnjačkog korpusa prema njemu pridonio je sam Milanović svojim izjavama o Srebrenici, odnosno “gradiranju” genocidnosti zločina koji je tamo počinjen nad Bošnjačkim stanovništvom. Premda je kasnije Milanović pojašnjavao svoju izjavu, a nedavno ga je branio i hrvatski premijer Andrej Plenković, očigledno je ostao dojam kako predsjednik Hrvatske umanjuje težinu zločina, zaključuju u Jutarnjem listu.